Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Insula Șerpilor, un obiectiv militar de importanță mai mult simbolică decât strategică (analiză France24)

insula_serpilor.jpg

Vedere din satelit asupra Insulei Șerpilor după atacul ucrainean din 21 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© AP via France24

Ucrainenii au anunțat marțea trecută că au obținut o victorie "semnificativă" pe Insula Șerpilor, fapt negat imediat de Moscova. Această mică bucată de pământ situată nu departe de Odesa, în largul Mării Negre, a devenit un simbol al războiului. Cu toate acestea, determinarea ambelor părți de a prelua controlul asupra insulei depășește cu mult importanța sa strategică, se arată într-o analiză publicată de France24.

După atacul ucrainean propaganda Rusiei a susținut că forțele Kremlinului au respins cu ușurință o "nouă tentativă nebunească de debarcare" pe această mică insulă stâncoasă din Marea Neagră, la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Odesa.

Armata ucraineană a revenit miercuri pentru a clarifica detaliile acestei "victorii semnificative". Sistemele rusești de apărare antiaeriană, un sistem radar și vehicule militare ar fi fost distruse de lovituri de rachete lansate de pe coasta ucraineană și de drone.

Toată lumea vrea Insula Șerpilor

Rusia, la rândul său, a declarat că apărarea sa a rezistat. Forțele staționate pe insulă ar fi doborât 13 din cele 15 drone trimise de Ucraina, interceptând în același timp toate rachetele. "Am forțat forțele ucrainene să renunțe la planurile lor pentru o invazie terestră", a declarat statul major rus.

Acest schimb aprins de replici spune multe despre importanța Insulei Șerpilor atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. Este greu de spus care dintre părți spune adevărul. Singura certitudine este că "rachetele ucrainene au lovit obiective militare rusești", confirmă Sim Tack, analist militar la Force Analysis, o companie de monitorizare a conflictelor.

Acest expert a reușit să studieze imagini cu Insula Șerpilor, din satelit, după ofensiva ucraineană și "se poate vedea impactul bombardamentelor, dar și vehiculele rusești Pantsir - vehicule antiaeriene - care se presupune că au fost distruse. Cu toate acestea, este dificil de știut dacă acestea sunt încă operaționale", a spus el.

Nu este pentru prima dată în ultimele zile când ucrainenii au vizat poziții rusești din jurul insulei. Încă din 17 iunie, ei au pretins că au reușit să scufunde o navă de aprovizionare care transporta arme și muniții pentru trupele rusești.

În luna mai, Ucraina a lansat deja mai multe ofensive pentru a slăbi pozițiile rusești în speranța de a le alunga de pe această bucată de pământ, relatează cotidianul britanic The Guardian. După aceste asalturi, Moscova a decis să-și consolideze prezența acolo.

Un lacăt pentru portul Odessa?

O determinare de a câștiga această bătălie de pe Insula Șerpilor care poate surprinde. Această bucată de teren de abia 17 hectare - care își datorează numele prezenței șerpilor în epoca romană, dar care au dispărut de mult - "are o importanță strategică foarte limitată în ceea ce privește controlul Mării Negre", afirmă Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare în geopolitică.

Interesul său principal constă în apropierea sa relativă de Odessa. Acesta este motivul pentru care insula este deseori descrisă în mass-media ca fiind un fel de lacăt pentru principalul port comercial al Ucrainei: oricine controlează această bucată de pământ ar putea decide să deschidă sau să închidă accesul către și înspre Odesa.

Prin urmare, se spune că Insula Șerpilor este vitală pentru bunăstarea globală, deoarece Ucraina livra în mod obișnuit înainte de război 4,5 milioane de tone de alimente către restul lumii pe lună din Odesa, pe mare.

Dar, în realitate, stăpânul Insulei Șerpilor nu poate controla și soarta orașului portuar ucrainean. Cel puțin nu complet. "Dispozitivele instalate acolo sunt în principal în scopuri defensive și au o rază de acțiune foarte limitată", spune Sim Tack.

Importanța acestor 17 hectare acoperite cu pietre și iarbă se datorează în principal istoriei războiului de invazie din Ucraina. Două nave de război rusești au atacat insula în prima zi a conflictului, pe 24 februarie. Soldaților ucraineni aflați la fața locului li s-a spus să se predea dar ei au strigat un "Du-te dracului" devenit între timp celebru.

"A devenit un fel de strigăt de luptă pentru ucraineni, care văd în Insula șerpilor un simbol al spiritului de rezistență împotriva unui inamic presupus ca fiind  mai puternic", explică Jeff Hawn.

Un premiu otrăvit

Prin urmare, recucerirea insulei ar fi o "victorie majoră pentru propaganda ucraineană", afirmă Jeff Hawn. Alungarea rușilor de pe acest teritoriu ar da conținut relatării unei inversări a cursului războiului în favoarea Kievului.

Moscova este conștientă de acest lucru și "de aceea rușii vor face tot ce le stă în putință pentru a păstra controlul asupra ei", adaugă expertul american.

Astfel, Insula Șerpilor a devenit o pradă de război otrăvitoare pentru Rusia. A fost luată pentru că era "o parte integrantă a bătăliei pentru controlul Mării Negre", spune Sim Tack. Dar Moscova nu se aștepta să fie nevoită să mobilizeze atât de multe resurse pentru a apăra această bucată de pământ.

"Problema este că este foarte dificil să aprovizionezi corespunzător această insulă, deoarece orice navă care merge acolo se află în raza de acțiune a lansatoarelor de rachete ucrainene", subliniază Sim Tack. Iar acestea sunt resurse pe care Moscova nu le va folosi pe alte fronturi care sunt mai importante pentru desfășurarea războiului, cum ar fi în Donbass.

Dar, în ochii Moscovei, Insula Șerpilor are mai mult decât o valoare simbolică. Mai ales de la pierderea, în aprilie, a "Moskva", principalul crucișător rus mobilizat pentru acest conflict. Insula reprezintă un fel de înlocuitor care "poate fi descris ca o navă de război statică, care nu poate fi scufundată", explică Jeff Hawn.

La fel ca o navă de război, oferă un post de observare pentru a detecta mișcările inamicului în zonă și poate fi folosit pentru a bombarda navele sau aeronavele care trec prin zonă. În cele din urmă, este încă un avanpost pe care Ucraina trebuie să îl supravegheze pentru a se asigura că Rusia nu adună trupe acolo pentru a lansa un asalt amfibiu. Și, pe deasupra, este de nescufundat!

Dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie un avantaj. "Este o țintă bine identificată de comunitatea internațională pentru artileria ucraineană. Lovirea repetată a acestei insule este o modalitate pentru Kiev de a demonstra că armata sa poate contesta supremația rusă în Marea Neagră", spune Jeff Hawn.

Acest lucru face din Insula Șerpilor un reper perfect pentru efortul de război ucrainean. Kievul poate demonstra țărilor occidentale că armele care îi sunt furnizate sunt folosite. "Succesul cu care ucrainenii s-au lăudat în ultimul lor asalt nu a fost atât de mult succesul țintelor pe care le-au lovit, ci faptul că au reușit să lovească insula atât de ușor", susține Sim Tack.

Și, în acest caz, probabil că nu ar fi fost posibil fără echipamente occidentale, deoarece Ucraina a profitat de acest bombardament pentru a folosi, pentru prima dată, rachetele americane anti-navă Harpoon, care tocmai îi fuseseră livrate.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24