Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia susține că mallul din Ucraina pe care l-a distrus ”nu funcționa”

mall_ucraina.jpg

Un raft din mallul din Kremenciuk bombardat de ruși, 27 iunie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - GENYA SAVILOV via rfi.fr

Rusia recunoaște că a atacat mallul de la Kremenchuk, dar susține că acesta ”nu funcționa” și că ținta artileriei ruse a fost de fapt alta

Într-un comunicat al Ministerului rus al apărării, citat de agenția națională de presă a Rusiei și preluat de publicația ucraineană Suspilne, se arată că artileria rusă viza un depozit de armament și muniție de la fabrica din Kremenchuk și că exploziile de acolo au declanșat un incendiu la mall, care nu ar fi fost în acel moment ”în stare de funcționare”.

Armata Rusiei a anunțat că va continua să atace ”incontinuu ținte militare de pe teritoriul Ucrainei”.

Centrul comercial a fost distrus în totalitate. Foto: Genya SAVILOV AFP via rfi.fr

”În data de 27 iunie, în orașul Kremenchuk, regiunea Poltava region, Forțele aeriene rusești au lovit cu armament de înaltă precizie depozite cu armament și muniție primite de Ucraina din Statele Unite și din țările europene. Depozitele se aflau lângă uzina de utilaj greu de la Kremenchuk . Ca rezultat al loviturilor de înaltă precizie, armele și muniția de proveniență occidentală au fost distruse. Detonarea muniției de proveniență occidentală din depozite a cauzat un incendiu la centrul de shopping din apropiere, care nu era în funcțiune”, se arată în comunicatul Ministerului rus al apărării.

Potrivit publicației ucrainene, în după amiaza zilei de 27 iunie armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra orașului Kremenchuk, iar Centrul comercial Amstor a fost lovit în mod direct. Președintele Zelensky a anunțat că peste 1000 de oameni se aflau în acel moment în mall, dar mulți au reușit să se adăpostească. Mallul a ars în întregime. În dimineața zilei de 28 iunie bilanțul indica 18 morți și 59 de răniți, din care 25 au necesitat spitalizare.

 

Maia Sandu la Kiev: „Este obligația noastră morală” să ajutăm Ucraina

 

Foto: Facebook / Maia Sandu

Ucraina și Moldova își vor mări cooperarea economică și în domeniul energetic, totodată va fi consolidată „ capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm”, a scris pe pagina sa de Facebook președinta Maia Sandu, care s-a aflat recent în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului provocat de Rusia, scrie Europa Liberă.

La o conferință de presă comună care a urmat întrevederii la Kiev cu președinta Maia Sadu, președintele Volodimir Zelenski a insistat și el pe importanța cooperării economice dar și în domeniul umanitar, mulțumind totodată Moldovei pentru solidaritatea de care a dat dovadă.

Zelenski a avertizat pe de altă parte că Ucraina va reacționa „cu o lovitură”, la orice „palmă” dată din direcția regiunii transnistrene. Mai mult, a avertizat că orice amenințare din acea direcție ar fi „o greșeală globală”, dar a adăugat că „trebuie făcut totul pentru a preveni destabilizarea în regiune [transnistreană]”.

Înainte de discuțiile cu Zelenski, Maia Sandu a vizitat Borodianka, Bucea și Irpin - localități din apropiere de Kiev, care au devenit simboluri ale crimelor de război de care Rusia e acuzată că le-ar fi comis în Ucraina. Președinta s-a declarat „fără cuvinte, în fața violenței și distrugerilor” pe care le-a văzut în aceste localități.

Vizita în Ucraina a avut loc la numai patru zile după ce Ucraina și R. Moldova au primit oficial statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, cu ocazia summitului UE de la Bruxelles, din 23-24 iunie.

De la izbucnirea războiului din Ucraina cu patru luni în urmă și decizia Occidentului de a impune Rusiei sancțiuni tot mai drastice și într-o succesiune tot mai rapidă, R. Moldova și-a exprimat mereu solidaritatea cu țara vecină, mai scrie sursa citată. Moldova acceptat valuri de refugiați, a susținut cauza Ucrainei în toate forurile internaționale – cum reamintea recent președinta Maia Sandu într-o postare pe Facebook: „Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict”, a scris președinta Maia Sandu.

R. Moldova s-a abținut însă să se alinieze activ sancțiunilor occidentale, unul din motive fiind dependența totală de sursele energetice rusești. Poziție care nu i-a fost reproșată de Uniunea Europeană, care pe 23 iunie i-a acordat și statutul de țară candidată la aderare.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Marria Serhiienko - Ucraina

Maria Ionel - Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei