Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion la RFI: E deosebit de grav ce s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate

Stelian Ion Comisie Iordache amendamente dedicatie.jpg

Stelian Ion critică un amendament la legile justiției: Este nociv și e făcut cu dedicație
Stelian Ion critică un amendament la legile justiției: Este nociv și e făcut cu dedicație
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Ion

România riscă procedura de infringement, din cauza modificărilor aduse legii avertizorului de integritate, spune la RFI deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice și fost ministru al Justiției. Legea avertizorului de integritate a fost supusă în Comisia Juridică unor modificări care pun sub semnul întrebării protecția oferită celor care dezvăluie ilegalități în diverse instituții. Urmează votul din plen.

Stelian Ion critică amendamentele la legea avertizorului de integritate, votate de Comisia Juridică: ”Marea majoritate, din păcate, au fost aprobate și asta înseamnă o slăbire a protecției avertizorilor de integritate, înseamnă că în loc să respectăm Directiva care impunea modificarea legii, noi venim exact cu niște modificări în contra acestei Directive, încălcăm grav Directiva. Ce s-a întâmplat ieri este deosebit de grav (...). Vor fi mai puține astfel de avertizări cu privire la încălcarea legii, va crește gradul de corupție în mod real și, paradoxal, în statistici probabil vom sta mai bine”.

Fostul ministru al Justiției prezintă câteva dintre cele mai grave amendamente aduse legii avertizorului de integritate: ”Exista în legea actuală, care e din 2004, o prezumție a bunei credințe a avertizorului. Ea a fost eliminată din această lege, fără nici o motivare plauzibilă sau convingătoare. De asemenea, s-au eliminat raportările anonime, care erau permise în condițiile în care și statele optau pentru o asemenea variantă și noi în varianta inițială a proiectului am optat pentru o astfel de variantă, era solicitată și de societatea civilă și era o măsură de protecție suplimentară, să se poată da posibilitatea raportărilor anonime, care să nu fie luate în calcul, doar dacă nu cuprind date concrete despre săvârșirea unor ilegalități. De asemenea, s-a stabilit ștergerea din baza de date a raportărilor după un termen de un an inițial, doi ani a rămas în comisie aseară. Deci după doi ani de zile, se șterg absolut toate datele, în condițiile în care se pot declanșa procese care pot dura foarte mult și nu se vor mai putea folosi aceste probe în instanță. La fel, s-a impus practic o interdicție de divulgare publică a faptelor de natură penală sau contravențională sau a altor ilegalități o perioadă de trei luni de la raportarea internă. Adică faci mai întâi raportarea internă, trebuie să aștepți trei luni și dacă acea raportare nu-ți dă satisfacție, abia după trei luni poți face o divulgare publică, ceea ce nu este nici măcar pe legislația actuală acceptat. S-au micșorat amenzile substanțial pentru autoritățile, instituțiile abuzive, care pornesc represalii împotriva avertizorilor de integritate”.

Stelian Ion atrage atenția că România riscă un infringement din partea Comisiei Europene: ”Mai devreme sau mai târziu, dar cred că în foarte scurt timp, se va porni procedura de infringement, vom fi nevoiți să modificăm legislația, pentru că noi facem lucrurile numai împinși de la spate, sunt rare situațiile în care propunem reforme, îmbunătățim legislația din proprie inițiativă”.

 
Stelian Ion, despre modificarea legii avertizorului de integritate în Comisia Juridică