Ecuador: Leonidas Iza, liderul indigen care sfidează capitalismul

ecuador.jpg

Leonidas Iza, la Quito, 23 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
© Rodrigo Buendia, AFP via France24

Leonidas Iza, președintele Confederației Naționalităților Indigene din Ecuador (Conaie), este unul dintre cei mai influenți politicieni indigeni din America Latină. Liderul anticapitalist se află în fruntea mișcării de protest care paralizează unele zone ale capitalei Quito începând cu 13 iunie și care se încăpățânează să ceară reducerea costului vieții pentru comunitățile rurale, scrie corespondentul local France24.

Înfășurat în eternul său poncho roșu, Leonidas Iza este simbolul mobilizării masive care îl copleșește pe președintele ecuadorian Guillermo Lasso de aproape două săptămâni. Inflexibil și carismatic, liderul indigen impresionează prin discursurile sale înflăcărate care încurajează protestatarii, aproape 14.000 de bărbați și femei, cu sulițe și bastoane în mână, hotărâți să facă guvernul conservator să cedeze.

Fie șeful statului acceptă să pună în aplicare măsurile cerute de mișcarea indigenă pentru reducerea costului vieții, fie el și oamenii săi vor rămâne în Quito, oraș semi-paralizat de mai bine de zece zile.

"Dacă președintele Republicii va răspunde cererilor noastre, vom pleca în aceeași zi", a promis Leonidas Iza pe 13 iunie, la începutul manifestațiilor. În caz contrar, "vom continua mișcarea pentru o perioadă nelimitată de timp".

Încăpățânat și determinat, activistul este acuzat de guvern că este un "anarhist", dar indigenii îl văd ca pe un apărător fidel al cauzelor lor. 

"Comunismul indo-american"

Liderul indigen a intrat în atenția publicului în 2019, în timpul unor proteste majore anti-austeritate din Ecuador. Alături de Jaime Vargas Vargas, un alt lider indigen, Leonidas Iza a condus în octombrie o mișcare de protest împotriva deciziei președintelui de atunci, Lenin Moreno, de a pune capăt subvențiilor pentru combustibil.

Rolul său în cadrul protestelor din 2019 se dovedește esențial. Acest "octombrie negru" - așa cum este numit de clasele de mijloc și superioare din Quito - este povestit de Leonidas Iza însuși într-o carte la care este coautor, "Estallido" ("Strălucitor"). Cartea este o pledoarie anticapitalistă pentru un "comunism indo-american".

Oamenii săi de referință sunt Dolores Cacuango și Transito Amaguaña, pionieri în lupta pentru drepturile indigenilor la mijlocul secolului XX. De asemenea, îi place să citeze marii gânditori ai stângii latino-americane, cum ar fi Eduardo Galeano, scriitorul și jurnalistul uruguayan care a scris "Venele deschise ale Americii Latine", un rechizitoriu al exploatării continentului de la sosirea primilor coloniști spanioli.

Origini modeste și activism

Leonidas Iza, în vârstă de 39 de ani, s-a născut în 1982 în comunitatea San Ignacio, în provincia Cotopaxi. Provenind dintr-o familie modestă, el este singurul dintre cei opt copii care a intrat la universitate, unde urmează cursuri de agronomie.

Din adolescență, s-a implicat în mișcarea pentru drepturile indigenilor. Această natură rebelă a fost moștenită. "Mama mea, Rosa Elvira [Salazar], avea un spirit rebel", a declarat el într-un interviu. "A fost mereu implicată în acțiuni comunitare, în mobilizări. Cât despre tatăl său, spune că i-a transmis "onestitate fără cusur".

Activismul este forța care-l motivează pe Leonidas Iza, a cărui soție este profesoară la o școală comunitară. O lungă perioadă de timp a fost membru al unor organizații și asociații legate de Biserica Catolică, înainte de a conduce Uniunea Organizațiilor Țărănești din Cotopaxi Nord (Unocan).

În calitate de lider al Mișcării indigene și țărănești Cotopaxi (Micc), el va candida în 2021, împreună cu alți doi lideri kichwa, la președinția Confederației Naționalităților Indigene (Conaie), care conduce protestele și care este cea mai mare organizație a popoarelor indigene din țară.

"Apărător al țăranilor"

După protestele din 2019, numele său a fost menționat ca posibil candidat al partidului indigen Pachakutik la președinția Ecuadorului. Candidatul la prezidențialele din 2021 va fi în cele din urmă Yaku Pérez, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, cu 19,39% din voturi, și a fost eliminat la limită de candidatul Lasso (19,74%).

Puternica mișcare indigenă din Ecuador, care reprezintă un milion din cei 17,7 milioane de locuitori ai țării, s-a apropiat astfel de putere, având la bază frustrarea politică a populației indigene din țară.

Într-un interviu recent acordat AFP, Leonidas Iza, care se descrie drept un "apărător al mediului rural", afirmă că "ei [guvernul] îi distrug pe fermieri" și propune reducerea proiectelor petroliere pentru a face din Ecuador o putere agricolă.

Liderul indigen și susținătorii săi cer acum o reducere a prețurilor la carburanți, renegocierea împrumuturilor bancare acordate fermierilor și controlul prețurilor agricole.

Dar, dincolo de aceste revendicări, Leonidas Iza vrea să le redea populațiilor băștinașe puterea din trecut, când au răsturnat președinții prin revolte populare. Între 1997 și 2005, trei șefi de stat ecuadorieni au fost forțați să demisioneze sub presiunea organizațiilor indigene.

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24