Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul german de Stat pentru Europa și Climă, la RFI: Suntem cu toții în aceeași barcă, nu există alternativă la energiile regenerabile

ministru_german_clima_barca_energii_regenerabile.jpg

Anna Lührmann: UE trebuie să facă tranziția spre energiile regenerabile cât de repede posibil, nu există alternativă
Anna Lührmann: UE trebuie să facă tranziția spre energiile regenerabile cât de repede posibil, nu există alternativă
Sursa imaginii: 
Ambasada Germaniei la București

”Războiul din Ucraina le-a arătat europenilor cât de important este să-și schimbe politica energetică. Suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să facem tranziția spre energiile regenerabile cât de repede posibil, nu există alternativă”. Declarațiile au fost făcute la RFI de ministrul german de Stat pentru Europa și Climă, Anna Lührmann. Ea a vorbit pe de altă parte despre blocajele produse de Viktor Orban în interiorul UE: ”Ungaria nu are un rol constructiv. E limpede de asemenea că Viktor Orban se îndepărtează din ce în ce mai mult de valorile europene când vine vorba de statul de drept. E timpul să începem reformarea UE, în așa fel încât o singură țară, ca Ungaria, să nu mai poată bloca deciziile europene. Asta înseamnă că trebuie să renunțăm la dreptul de veto”.

Anna Lührmann: Războiul din Ucraina ne-a arătat de fapt cât de important este să schimbăm politica energetică europeană, pentru a fi mai independenți de combustibilii fosili. Deci ce văd eu că s-a întâmplat în ultimele luni este că multe dintre chestiunile care oricum erau necesare pentru a reduce impactul economiei europene asupra climei sunt acum urmărite, în ideea de a deveni mai independenți de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia, mai exact trebuie să ne accelerăm tranziția spre energiile regenerabile, trebuie să sporim de asemenea eficiența energetică. Această agendă primește acum un impuls. Prin urmare, sunt destul de optimistă că în ciuda războiului, vom fi pe drumul cel bun în privința obiectivelor climatice.

 

Reporter: Să luăm exemplul concret al Germaniei, ce a schimbat războiul din Ucraina, cum a trebuit să vă adaptați noii realități?

Anna Lührmann: Destul de drastic. În primul rând, am aprobat acum o lege importantă, pentru a accelera trecerea la energii regenerabile și pentru a le declara ca fiind în interes național. Deci sperăm ca în loc să dureze câțiva ani până când e construită o turbină eoliană, de exemplu, să se întâmple în cel mult un an. Am adoptat de asemenea o lege nouă privind eficiența energetică, prin care vom accelera reducerea consumului de energie. Nu în ultimul rând, am început să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu energie, începem să cumpărăm gaz natural lichefiat, dar asta este în mod evident ceva temporar. Vrem să profităm de această criză pentru a face o tranziție sustenabilă spre energiile regenerabile.

 

Reporter: Dar Germania își redeschide unele centrale pe bază de cărbune, pentru următorii doi ani. Asta înseamnă că veți fi mai dependenți de acest combustibil fosil?

Anna Lührmann: Nu, eu cred că este doar ceva temporar, face parte din strategia de diversificare despre care vorbeam. Deci într-adevăr, pentru o perioadă foarte scurtă de timp folosim mai mult cărbune acum, în loc de gaz, ceea ce e posibil ca pe termen scurt să ducă la o creștere a emisiilor, dar lucrăm din greu ca aceasta să fie o soluție temporară și asta înseamnă că în alte zone va trebui să reducem emisiile chiar mai repede.

 

”Am fost mereu sceptică vizavi de ideea de a folosi gazul ca tehnologie de tranziție”

 

Reporter: Vă îngrijorează că tot mai multe state europene se întorc la cărbune, în contextul războiului din Ucraina? Nu de alta, dar nu știe nimeni cât va dura acest conflict.

Anna Lührmann: Ca să fiu sinceră, am fost mereu sceptică vizavi de ideea aceasta de a folosi gazul ca tehnologie de tranziție. Strategia de a înlocui un combustibil fosil cu altul nu este sustenabilă pe termen lung. Cred că dacă ne concentrăm acum eforturile pentru ceea ce trebuie făcut, ca să devenim complet neutri din punct de vedere al carbonului, mai exact să ne construim o economie care se bazează sută la sută pe energia solară, pe biomasă, pe energia eoliană, atunci putem face ceea ce trebuie și vom putea închide acele centrale pe cărbune cât de repede posibil.

 

Anna Lührmann: Nu există alternativă la energiile regenerabile
Anna Lührmann: Nu există alternativă la energiile regenerabile
Sursa imaginii: 
Ambasada Germaniei la București

 

 

Reporter: Până la urmă, cât de complicat sau cât de ușor este să faci tranziția spre energiile verzi? E doar o problemă de bani?

Anna Lührmann: E din ce în ce mai ușor, pentru că tehnologiile au evoluat atât de mult. Îmi aduc aminte că în urmă cu zece ani, când mi-am cumpărat apartamentul din Berlin, meșterul mi-a spus că nu este eficient să ai un panou solar în acest oraș, iar acum, panourile solare sunt atât de eficiente, încât până și la Berlin ele produc energie de calitate. Deci tehnologia există. Problema este forța de muncă, pentru că nu avem destui muncitori calificați care să instaleze panourile solare și care să facă toată partea asta tehnică.

 

”Ungaria nu are un rol constructiv”

 

Reporter: Statele europene încearcă să meargă în aceeași direcție în această perioadă dificilă, însă Ungaria face notă aparte, am văzut cu toții poziția ei în privința sancțiunilor aplicate Rusiei, Viktor Orban este perceput ca un aliat al lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană. Este Ungaria un obstacol pentru unitatea europeană?

Anna Lührmann: Rolul Ungariei la Consiliul European unde am discutat despre ultimul pachet de sancțiuni la adresa Rusiei cu siguranță nu a fost unul constructiv, asta e foarte clar. Au blocat unitatea europeană când a fost vorba de sancțiunile privind importurile de petrol, au blocat unitatea europeană când a fost vorba de sancționarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse. Deci e clar că Ungaria nu are un rol constructiv. E limpede de asemenea că Viktor Orban se îndepărtează din ce în ce mai mult de valorile europene când vine vorba de statul de drept. Deci cred că e timpul să începem reformarea Uniunii Europene, în așa fel încât o singură țară, ca Ungaria, să nu mai poată bloca deciziile europene. Asta înseamnă că trebuie să renunțăm la dreptul de veto.

 

Reporter: Ce credeți că ar trebui să facă România pentru a deveni independentă de gazul rusesc? Sigur, țara noastră e într-o situație mai bună față de alte state.

Anna Lührmann: Cred că suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să facem această tranziție spre energiile regenerabile cât de repede posibil. Nu există alternativă, pentru că știm că celelalte surse de energie ale noastre nu sunt viabile. Gazul natural produce emisii, iar energia nucleară produce deșeuri, pe care nu știm unde să le depozităm, deci e și un risc de securitate.

 

Reporter: Dar vi se pare că statele europene merg în același ritm? Pentru că unele țări pot face mai ușor tranziția către energii regenerabile, față de alte state membre.

Anna Lührmann: Cu pachetul ”Fit for 55”, mai ales partea legată de Directiva privind energiile regenerabile și cu planul mai larg ”Repowering EU”, mergem cu toții în aceeași direcție. În plus, Uniunea Europeană finanțează această tranziție verde, cu fonduri de la Bruxelles, inclusiv prin mecanismul de redresare după pandemia de Covid. Deci mergem din ce în ce mai mult în aceeași direcție. După începerea războiului din Ucraina, am observat tot mai multe poziționări, în special din partea unor țări central și est-europene, din partea unor guverne interesate să-și accelereze tranziția spre energii regenerabile.

 
Anna Lührmann, intervievată de Cosmin Ruscior, despre cum a schimbat războiul din Ucraina ambițiile climatice ale UE