Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Omul providențial și zădărnicia tertipurilor tardive

jan6comfrance24.jpg

Trump insistă, liderii ministerului Justiției rezistă
Trump insistă, liderii ministerului Justiției rezistă
Sursa imaginii: 
France 24

Audierile publice ale comitetului parlamentar de anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie au continuat marți la Washington cu o sesiune, a 6-a, care nu figura în programul anunțat inițial și în care a depus mărturie--o mărturie explozivă--fosta asistentă principala a șefului de cabinet al Casei Albe, Cassidy Hutchinson. Observatoare privilegiată, din proximitatea fizică și comunicațională a protagoniștilor Executivului Trump, martora a descris în detaliu deseori șocant desfășurările din zilele de 5 și 6 ianuarie 2021.  Ședința precedentă a fost consacrată presiunilor pe care președintele perdant le-a exercitat, în campania de nulificare a rezultatelor alegerilor, asupra conducerii ministerului Justiției. Presiunile, însoțite de amenințări cu demiterea, au atins apogeul la 3 ianuarie.

Corespondentul RFI în SUA despre confruntarea care a salvat democrația americană:

La 3 ianuarie 2021, o duminică, surparea obsesională trumpiană era să îngroape democrația americană.

Într-un crescendo  al irationalității după repetate eșecuri, în multiple arene, ale campaniei sale sedițioase, liderul lumii alternative căuta cu disperare, în măruntaiele ministerului Justiției, omul providențial.

Omul care să-i facă voia, omul gata să semneze Scrisoarea.

Cu ajutorul unui deputat de Pennsylvania extrem de activ pe filierele Marii Minciuni, l-a găsit:  Jeffrey Clark,  șef, din 2018, al Biroului ministerial de resurse naturale și protecția mediului.

Zero experiență în penal, zero principii, arivism abundent, fără limite.

Era nevoie de un Clark pentru că șefii interimari după demisia, la 23 decembrie, a ministrului Bill Barr, refuzau să mintă, să-și distrugă reputația de dragul lui Donald Trump.

"Între 23 decembrie și 3 ianuarie președintele m-a sunat sau s-a întâlnit cu mine practic în fiecare zi. Elementul comun al tuturor interacțiunilor a fost nemulțumirea lui că ministerul Justiției nu face destul pentru a investiga frauda electorală",

reamintea ministrul interimar Jeffrey Rosen.

O lamentație veche.

 Pe 27 noiembrie, la televiziunea Fox, liderul fabulațiilor electorale se plângea deja că "ministerul Justiției lipsește la apel". După 2 decembrie, când Bill Barr anunța că nu s-a găsit  nicăieri fraudă care să pună în dubiu rezultatul, Trump, mereu agitat, a continuat să preseze cu doleanțe din ce în ce mai extreme, printre care numirea unui Procuror Special pentru anchetarea fraudei electorale (idee respinsă de Barr) și  confiscarea mașinilor de vot Dominion din comitatul michiganian Antrim,  care ar fi funcționat defectuos (rata de eroare s-a dovedit a fi trei-miimi de procent).

Apoi, la 28 decembrie, Scrisoarea.

Adresată inițial legislatorilor din Georgia dar menită a fi distribuită și în alte cinci-șase state disputate, misiva anunța că Ministerul Public investighează  "probleme semnificative" identificate în multiple state, "diverse nereguli" care impun convocarea Parlamentului în sesiune specială pentru a analiză și eventual anula listele de electori Biden certificate la 14 decembrie și validate de guvernator.

"Conținutul era atât de extrem încât mi-a trebuit ceva timp să înțeleg exact. O replică promptă de respingere clară era imperativă. I-am explicat lui Clark că nu-i rostul ministerului să se amestece; mai important, că nu există nici un temei, alegațiile fiind contrare concluziilor investigațiilor ministeriale din săptămânile precedente. Am argumentat de asemenea că intervenția justiției ar fi avut consecințe grave, putând  precipita o criză constituțională",

preciza la audierile comitetului 6 ianuarie ministrul adjunct Richard Donoghue.

Trump nu s-a oprit, nici marionet sa Clark.

În ultima zi a anului 2020, în Biroul Oval, Trump îi dădea un ultimatum lui Rosen: semnarea Scrisorii sau demiterea și înlocuirea cu Clark.

La 2 ianuarie, după încă o discuție cu subalternul insubordonat, ministrul interimar consulta ierarhia și cerea o întrevedere cu președintele--acordată și fixată pentru a doua zi la orele 18:15. Două ore mai devreme, Jeffrey Clark apărea deja cu titulatura de ministru interimar în registrele tefefonice ale Casei Albe.

"I-am spus lui Trump că nu pot fi părtaș la așa ceva, că lumea o să priceapă că a tot înlocuit miniștri până a găsit, la Mediu, un tip care să-i semneze scrisoarea. Se va vedea doar dezastrul Clark, nu că minsterul Justiției a descoperit fraudă masivă care să schimbe rezultatul. Am mai spus că e prea târziu,  Jeff Clark nu poate face nimic, se umflă doar în pene,  și că a urma această cale ar fi, pentru președinte, o gravă eroare",

a remintit în audieri Steven Engel, care era, din 2017, șeful biroului ministerial de consultanță juridică.

Richard Donoghue a zugrăvit în culori sumbre consecințele erorii.

"Toată conducerea ministerului va demsiona imediat.  În 24-48-72 de ore vor urma sute de alți angajați.  Jeffrey Clark va rămâne ministru peste un cimitir".

În fața frontului comun al interlocutorilor--inclusiv șeful Consiliului Juridic al Casei Albe, Pat Cipollone și sfetnicul prezidențial Eric Herschmann--Trump s-a răzgândit.

A renunțat la Clark, nu și la fanteziile sedițioase.

La 6 ianuarie, în discursul început la prânz, a înfierbântat gloata cu vechile măsluiri și a asmuțit-o asupra Parlamentului.

"E clar că pentru Trump faptele au fost doar un inconvenient. La ce bun realitatea, când n-ar fi făcut decât să-i confirme înfrângerea? Pentru Trump adevărul era irelevant.  Vroia doar să-și mențină puterea,  reală, să-și menajeze ego-ul  extrem de fragil, chiar dacă pentru asta era necesar să submineze întregul proces electoral. Pe scurt, a fost dispus să sacrifice democrația pentru a rămâne în funcție.  Nu-mi pot imagina ceva mai dezonorant pentru un președinte",

afirma unul dintre cei doi membri Republicani și comitetului 6 ianuarie, deputatul de Illinois Adam Kinzinger.