NATO investește 1 mld $ în start-upuri de inovare tehnologică

220630-sign_rdax_775x440s.jpg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg la ceremonia de semnare a acordului privind Fondul de Inovare al NATO
Sursa imaginii: 
nato.int

Alianța Nord-Atlantică a lansat Fondul de Inovare al NATO, o investiție de 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea tehnologiilor incipiente care pot întări securitatea statelor membre în următoarele decenii, după cum a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Acest fond este unic", a declarat secretarul general.

„Cu o durată de 15 ani, Fondul de Inovare al NATO va contribui la aducerea la viață a acelor tehnologii incipiente care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul de inovare al Alianței și susținând securitatea miliardului nostru de cetățeni," a declarat Stoltenberg.

Fondul va investi 1miliard de euro în start-up-uri aflate la început de drum și în alte fonduri de capital de risc care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO. Printre acestea se numără: inteligența artificială; procesarea de date; tehnologiile cuantice; autonomia; biotehnologia și human enhencement, adică inovații genetice, biomedicale sau farmaceutice care vizează îmbunătățirea vieții oamenilor. Fondul va investi, de asemenea, în tehnologii spațiale și de propulsie.

Această inițiativă vine în sprijinul Acceleratorului de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO - sau DIANA, program lansat în aprilie anul acesta. DIANA aduce împreună sectorul privat și mediul academic pentru a valorifica cele mai bune tehnologii noi pentru securitatea transatlantică.

Summitul NATO de la Madrid a stabilit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste 9 centre de accelerare și peste 63 de centre de testare în Europa și America de Nord.