Europa Plus: Criza guvernamentală din Bulgaria continuă

kiril_petkov.jpg

Premierul demisionar al Bulgariei, Kiril Petkov
Sursa imaginii: 
Facebook / Kiril Petkov

Premierul demisionar Kiril Petkov a avut joi o întâlnire cu lidera Partidului Socialist, Cornelia Ninova în încercarea de a debloca negocierile pentru formarea unui nou guvern, după ce guvernul reformist și pro-european al lui Petkov a fost demis săptămâna trecută în urma unei moțiuni de cenzură, scrie publicația bulgară Dnevnik.

Întâlnirea s-a încheiat după doar o oră și jumătate fără rezultate concrete, dar fostul premier și-a exprimat speranța că discuțiile vor continua.

Coaliţia eterogenă ”Continuăm schimbarea” formată în decembrie anul trecut, după un deceniu în care la guvernare s-a aflat partidul conservatorului Boiko Borisov, GERB, s-a fisurat însă la începutul lunii iunie, când a pierdut sprijinul partidului antisistem 'Există un astfel de popor' (ITP) în urma disputelor legate de cheltuielile bugetare şi de decizia dacă Bulgaria să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Aflat în opoziţie, GERB, partidul conservator al lui Borisov, a profitat de breşă şi a depus o moţiune de cenzură, acuzând ”eşecul politicii economice şi financiare a guvernului”, în contextul unei explozii a preţurilor.

Petkov, absolvent al Universității Harvard, în vârstă de 42 de ani, care se angajase să combată corupţia, a adoptat o poziţie puternic proeuropeană şi pro-NATO după ce Rusia a invadat Ucraina. Poziţia guvernului Petkov a fost considerată neobişnuită pentru o ţară cu o atitudine în mod tradiţional prietenească faţă de Moscova. Analiştii prognozează că un nou guvern va veni cu o politică mai neutră faţă de Rusia.

 

Macedonia de Nord: negocierile de aderare rămân sub semnul incertitudinii

Cu puțin timp înaintea încheierii mandatului Franței la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, soarta ”propunerii franceze” privind ridicarea veto-ului Bulgariei împotriva începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord rămâne incertă, scrie Europa Liberă, secțiunea în limba macedoneană

Autoritățile macedonene au spus deja ”nu” textului original al propunerii, care pe de altă parte, a fost aprobată de Parlamentul Bulgariei.

Parlamentarii bulgari au votat pentru ridicarea veto-ului impus în 2020 din cauza unei dispute privind istoria și limba macedoneană, în urma modificărilor aduse textului-cadru care ar garanta drepturile etnicilor bulgari din Macedonia de Nord și ar obliga Skopje să mențină bune relații cu Sofia.

Potrivit diplomatului macedonean Dragan Janjatov, Macedonia trebuie să se hotărască dacă acceptă sau nu propunerea franceză, dar ”chiar și în cazul acceptării, nu este vorba decât despre modificări tehnice, în special legate de cadrul negocierilor, nu de conflictul de fond. De fapt Macedonia a căzut în propria capcană, este prinsă ca într-o pânză de păianjan din care nu mai poate ieși”.

 

Serbia: Primul film sârbesc difuzat de Netflix

 

”Lungul drum către război”, filmul documentar realizat de regizorul sârb Milos Skundric, care analizează contextul în care a fost declanșat Primul război mondial, a început să fie difuzat de rețeaua Netflix în 28 iunie a.c., chiar în ziua aniversării atentatului de la Sarajevo împotriva arhiducelui Franz Ferdinand din 1914, transmite publicația Politika.

Este primul film sârbesc, documentar sau artistic, care ajunge în rețeaua de streaming considerată cea mai mare din lume, cu cca 70 de milioane de abonați din 30 de țări, precizează sursa citată.

Filmul, creat în perioada 2014-2018, este un adevărat ”thriller politic”, care se bazează pe mărturiile unora dintre cei mai importanți istorici ai lumii și pe arhivele cinematografice din fosta Iugoslavie și din alte 15 țări ale lumii. Sunt analizate cronologic evenimentele politice de la sfârșitul secolului XIX până la criza din iulie 1914 și este scos în evidență modul în care războiul ”a fost planificat și pregătit cu mulți ani înainte de atentatul de la Sarajevo”, după cum scrie publicația sârbă, care adaugă că ”Difuzarea pe Netflix va permite țării noastre să-și prezinte pentru prima dată unui public atât de larg propria viziune asupra evenimentelor...”

Filmul a avut premiera la televiziunea națională RTS în 2018, cu ocazia aniversării centenarului sfârșitului primului război mondial, audiența fiind estimată la cca 2 milioane de telespectatori.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Neli Atanasova - Bulgaria

Renata Janevska - Macedonia de Nord

Kristina Radojkovic - Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 1 iulie 2022