Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria amenință cu închiderea ambasadei de la Sofia

russia-flag-wrinkled-dark-background-3d-render.jpg

Ambasadoarea Rusiei la Sofia amenință cu închiderea ambasadei
Ambasadoarea Rusiei la Sofia amenință cu închiderea ambasadei
Sursa imaginii: 
freepik.com

 Măsura vine după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din cauza unor probleme de spionaj. Este cea mai dură decizie luată până acum de Bulgaria împotriva spionajului rusesc.

Ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că va cere Moscovei să își închidă ambasada din țara balcanică, după ce apelul său către Sofia de a anula decizia de expulzare a celor 70 de membri ai personalului diplomatic ru,s a fost ignorat, scrie Reuters.

Într-o declarație adresată poporului bulgar, ambasadoarea a spus că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea și a ambasadei Bulgariei la Moscova.

Bulgaria, stat membru UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită de tensiuni diplomatice în această săptămână, după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea  a aproape jumătate din personalul diplomatic rus.

Ambasadorul Rusiei, Eleonora Mitrofanova, a calificat expulzările drept un "pas ostil fără precedent” șia cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale până vineri la prânz.  Petkov a respins ultimatumul.

„Responsabilitatea pentru orice consecințe grave care vor urma aparține guvernului demisionar al lui Petkov,” a spus diplomatul rus.

Susținătorii deciziei lui Petkov plănuiesc un miting duminică la aeroportul din Sofia, când cei 70 de membri ai personalului diplomatic rus și familiile lor urmează să părăsească țara.