Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Conștiințe curate, tăceri vinovate, speranțe înșelate

jan6comfrance24.jpg

Comitetul de anchetă 6 ianuarie: adevărul unei conștiințe curate
Comitetul de anchetă 6 ianuarie: adevărul unei conștiințe curate
Sursa imaginii: 
France 24

La ultima audiere publică, a 6a, a comitetului parlamentar de  anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie a apărut ca martoră Cassidy Hutchinson, asistenta șefului de cabinet al Casei Albe din martie 2020 până-n ianuarie 2021. În vârstă de 26 de ani, originară din statul New Jersey, ea a venit la Washington ca stagiară și a rămas, în poziții subalterne dar care au plasat-o în inima puterii legislative și executive. A observat ultimele luni și zile ale Administrației Trump de la doar câțiva metri de Biroul Oval, a purtat sau a auzit conversații ce au dezvăluit detalii despre mașinațiunile post-electorale ale președintelui care a refuzat, pentru intâia oară în istoria Americii, să se recunoască învins și să transfere pașnic puterea.  Multe dintre dezvăluirile ei vor avansa investigația, unele sunt potențial lovituri de grație, conturând portretul unui Trump volatil, deseori irațional, care știa că a pierdut, știa, la 6 ianuarie 2021, că violența este posibilă, chiar probabilă, dar și-a incitat suporterii, mulți înarmați,  și--dacă nu era împiedicat--ar fi condus el însuși mulțimea spre Capitoliu în tentativa de a obstrucționa ceremonia oficială de omologare a rezultatului alegerilor.

Corespondentul RFI în SUA despre un moment al  adevărului în ancheta privind evenimentele de la 6 ianuarie 2021:

 Cassidy 'Cass' Hutchinson, mâna dreapta a șefului de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, era cuprinsă de neliniște.

Auzise de planuri violente ticluite în coordonare cu grupările paramilitare Oath Keepers și Proud Boys. Câteva săptămâni mai devreme John Ratcliffe, directorul Comunitățîi Naționale de Informații, ii spusese, la telefon,  că "evenimentele pot scăpa de sub control".

La 2 ianuarie 2021, spre seară, neliniștea s-a prefăcut în cvasi-certitudine.

A interpelat-o Rudy Giuliani care ieșea de la o întâlnire cu Donald Trump. "Ai auzit ce va fi la 6 ianuarie"?

"Nu, Rudy, explică-mi,  ce va fi ? Mi-a răspuns ceva de genul, "mergem la Capitoliu, va fi fantastic.  Președintele va fi cu noi, va arăta puternic, se va întâlni cu deputați și senatori".

L-a condus pe Giuliani, apoi s-a grăbit să-i dea de veste șefului.

"Mark, se pare  că vom merge la Capitoliu.  Fără a-și ridică privirea de pe portabil, a răspuns, 'se petrec multe, Cass, s-ar putea ca lucrurile s-o ia razna".

Că se petrec multe știa Robert O'Brien, consilierul pentru Securitate Națională, știa poliția Capitoliului, care întocmise un raport evaluativ, știa Serviciul Prezidențial de Pază (Secret Service, în terminologia americană), știau toți cei care monitorizau mișcările extremiștilor de dreapta înrolați sub stindarde trumpiene.

Intenția prezidențială de a merge la Capitoliu a stârnit o intensă opoziție internă ("vom fi  acuzăți de toate crimele imaginabile", avertiza șeful Consiliului Juridic al Casei Albe Pat Cipollone), iar discursul ce urma să fie rostit la prânz, înaintea marșului, era socotit prea incitativ într-un context înfierbântat, potențial violent.

La 10, 10 și un sfert în ziua fatidică, Anthony Ornato, șef de cabinet-adjunct pentru siguranță al Casei Albe își informa șeful direct, încă o dată, despre potențialul exploziv al mitingului, adăugând detalii proaspete, extrem de alarmante, despre civili --unii echipați de război--care, nevoind să  treacă prin punctele de control cu detectoare riscând confiscarea armamentului din dotare, preferau să rămână înafara perimetrului oficial al manifestării.

"Era furios, președintele, frustrat că arena nu era plină-ochi și nu arăta bine. Îl enerva că nu permitem persoanelor înarmate să treacă prin punctele de control.  L-am auzit spunând, "mă doare-n șpiț că au arme, nu pe MINE o să mă atace. Dezactivați detectoarele, lăsați-i să treacă, să putem merge la Capitoliu direct de aici,"

își amintește Cassidy Hutchinson, aflată în spatele tribunei pe tot parcursul discursului care a început la prânz, s-a terminat 70 de minute mai târziu și a oficializat, spre disperarea consilierilor, intenția prezidențială de a se plasa în fruntea coloanei în marș spre Capitoliu.

S-a crezut, până la cea mai recentă sesiune publică, a 6-a, a comitetului de anchetă, că a fost doar o figură de stil.

N-a fost.

Au împiedicat dezastrul doar "adulții" care au dat ordine contrare și în ultima instanță șeful gărzii de  corp, Robert Engel, care, în limuzina prezidențială,  i-a spus ferm unui Trump agasat, surescitat, "nu-i posibil, dle președinte, ne întoarcem la Casa Albă". Cum știm de la Kayleigh McEnany, atunci purtătoarea de cuvânt a Casei Albe și din mărturiile altor subalterni, Trump n-a renunțat la idee nici după întoarcerea la reședință, unde și-a petrecut următoarele ore urmărind la televizor, într-o stare de apatie admirativă, satisfăcută, scenele de violență și distrugere de la Capitoliu.

"Pat i-a spus lui Mark:  trebuie să facem ceva, mulțimea urlă  Mike Pence, la ștreang.  Mark i-a răspuns, ai auzit cu urechile tale, Pat. Trump crede că asta și merită Pence, crede că hoarda are dreptate".

La 14:24 Trump întărâta și mai mult șleahta cu un tweet în care își acuza secundul Pence că "n-are destul curaj să facă ce-i necesar".  Abia la orele 16:17 venea video-ul catifelat, smuls cu cleștele, al dezamorsării, " iubim, sunteți oameni deosebiți, mergeți acasă în pace".

"La orele 18:01, după ce a urmărit la televizor, ore în șir, hoarda  asediind, atacând și invadând Capitoliul, Donald Trump a trimis un tweet în care nu condamna ci justifica asaltul. Milioanelor de americani care au crezut în Trump le spun: e greu de acceptat că Trump a abuzat de încrederea voastră, că v-a înșelat. Mulți veți inventa scuze ca să ignorați acest fapt, dar e un fapt",

reamintea vice-președinta comitetului investigativ, deputata Republicană de Wyoming, Liz Cheney.