Bulgaria: 70 de diplomați ruși expulzați, acuzații de finanțare a unor jurnaliști, analiști și politicieni

ambasada_rusia_bulgaria.jpg

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria asistă la ceremoniile legate de ”Ziua Victoriei” de la Sofia, Bulgaria, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS/Spasiyana Sergieva / Reuters

Cei 70 de diplomați și angajați ai ambasadei Rusiei la Sofia, pe care Bulgaria i-a declarat persona non grata, au părăsit Bulgaria până duminică la miezul nopții. Dar scandalul legat de această expulzare continuă, pe scena politică și mediatică bulgară.

Așadar, Sofia nu a ținut seama de ultimatumul pronunțat de ambasada rusă, potrivit căruia Moscova urma să-și închidă ambasada din Bulgaria și să rupă relațiile diplomatice, în caz că guvernul bulgar nu va reveni asupra deciziei.

Diplomații și angajații Ambasadei Rusiei, împreună cu familiile lor, au fost transportați cu două avioane, începând cu după-amiaza de duminică.

Aceasta după ce la sfârșitul săptămânii trecute, Bulgaria anunțat că va expulza 70 diplomați și angajați din ambasada Federației Ruse.

După cum informează agenția bulgară de știri Novinite, partea rusă a primit un permis special pentru zboruri, în condițiile în care sancțiunile interzic aeronavelor rusești să treacă prin spațiul aerian european.

Decizia guvernului de la Sofia a venit după ce cabinetul condus de reformistul Kiril Petkov a fost răsturnat prin moțiune de cenzură, acum aproape două săptămâni.

Slavi Trifonov, cântăreț și vedetă de televiziune, și-a retras din coaliția de guvernare partidul său, „Există un Asemenea Popor". Motivul invocat: dezacorduri cu privire la buget și atitudinea prea cooperantă a Sofiei în ceea ce privește dorința Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare la UE.

Dar Kiril Petkov, absolventul de Harvard, lider al partidului reformist și anticorupție Continuăm Schimbarea, a acuzat direct că în spatele răsturnării guvernului său se află mafia bulgară și interesele Rusiei.

Dar în Bulgaria, scandalul legat de aceste expulzări continuă, după cum aflăm dintr-o notă a RADOR.

Cu o zi înainte de plecarea celor 70 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse, Lena Borsislavova, şefa de cabinet a prim-ministrului în exerciţiu Kiril Petkov, a afirmat într-o emisiune a postului de radio „Darik" că serviciile bulgare deţin date conform cărora politicieni, jurnalişti, analişti, politologi şi alte persoane care apar în mass-media din Bulgaria sunt plătiţi direct de statul rus, cu câte 4.000 de leva (circa 2.000 de euro) lunar, pentru a susține teze convenabile Federaţiei Ruse și a modela opinia publică bulgară.

Și nu ar fi de mirare, într-o țară cu puternice legături istorice, culturale și economice du Rusia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica