Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Douăzeci și cinci de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului către China: "Trădarea Beijingului"

hong_kong.jpg

Nathan Law a fost nevoit să fugă din Hong Kong și să trăiască în exil, în Franța
Sursa imaginii: 
© RFI - Heike Schmidt

Joi, 1 iulie, la Hong Kong s-au sărbătorit 25 de ani de când colonia britanică a fost retrocedată Chinei. Începând din 1997, speranțele locuitorilor din Hong Kong de a-și păstra autonomia și modul de viață pentru încă 50 de ani au fost spulberate. Bulversarea prin care au trecut și trec locuitorii din Hong Kong este ilustrată foarte bine de viața lui Nathan Law, fost lider studențesc și lider al "Revoltei Umbrelelor" din 2014, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Nathan Law este acum căutat de Beijing și riscă zeci de ani de închisoare. RFI l-a întâlnit pe disidentul din Hong Kong în timpul primei sale vizite în Franța:

Are această a 25-a aniversare a retrocedării un gust amar pentru dumneavoastră?

Guvernul de la Beijing a trădat poporul din Hong Kong. La momentul predării puterii, în 1997, China le-a promis autonomie, libertate și democrație. Dar, 25 de ani mai târziu, niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată. Ele nu au fost păstrate. Prin urmare, ne luptăm pentru a ne asigura că aceste promisiuni sunt respectate, deoarece locuitorii din Hong Kong merită acest lucru.

În urmă cu cinci ani, la 20 de ani de la retrocedare, mișcarea pro-democrație era încă în plină desfășurare, iar dumneavoastră, în calitate de lider studențesc, ați fost ales cel mai tânăr membru al Parlamentului din Hong Kong. Astăzi, totul s-a schimbat: partidul tău de opoziție "Demosisto" a fost dizolvat, prietenii tăi sunt în închisoare, a trebuit să tai toate legăturile cu familia ta, acum ești un fugar căutat de Beijing...

Viața mea a fost întoarsă cu susul în jos. În 2016, am fost ales deputat în Consiliul Legislativ, aveam 23 de ani atunci. Dar Beijingul a intervenit și m-a persecutat. Așa că am fost destituit în 2017 și încarcerat pentru implicarea mea în Revoluția Umbrelelor. După adoptarea în 2020 a Legii cu privire la  securitatea națională, care incriminează libertatea de exprimare, am fost nevoit să fug din Hong Kong. Astăzi, sunt un refugiat politic care trăiește în exil la Londra. Viața mea reflectă viața din Hong Kong, acolo nu mai este un loc în care se pot exprima diverse opinii politice. Este doar un oraș chinezesc, ca multe altele.

Un oraș chinezesc, ca multe altele, unde nu sunt permise demonstrațiile?

Beijingul dorește să trimită un mesaj foarte clar. China susține că promulgarea Legii privind securitatea națională și reprimarea demonstrațiilor au adus stabilitate în Hong Kong și că oamenii trăiesc fericiți. Evident că nu este cazul! Oamenii nu mai ridică vocea pentru că este interzis. Dacă o fac, vor fi închiși ani de zile. Beijingul dorește să controleze și să pună și mai mult călușul în gura societății civile. Așadar, aniversarea predării-preluare este, evident, o zi tristă pentru noi. O persoană care crede în democrație nu poate sărbători această zi cu guvernul. Doar dictatorii vor sărbători această aniversare.

O parte din istoria Hong Kong-ului va fi ștearsă din noile manuale școlare, inclusiv cuvântul "colonie britanică". Cum vă explicați acest lucru?

Beijingul vrea să distorsioneze istoria pentru a legitima represiunea. Având în vedere toate minciunile Chinei, acest lucru nu este surprinzător, dar avem obligația de a spune că nu este adevărat. Nu ne lăudăm cu faptul că am fost o colonie britanică, dar este un fapt. Nu putem nega acest lucru în scopuri politice. Copiii vor învăța aceste minciuni la școală, răspândite în manuale. Acesta este și motivul pentru care atât de mulți locuitori din Hong Kong au părăsit orașul.

120.000 de locuitori din Hong Kong au ales deja să trăiască în exil. Cum îi pot sprijini țările occidentale pe cei care vor să rămână și ce atitudine față de China așteptați din partea comunității internaționale?

Sancțiunile reprezintă o modalitate de exercitare a presiunii, dar nu este singura. De asemenea, trebuie să dezvoltăm mecanisme de protecție a democrațiilor noastre. Un exemplu: suntem cu toții de acord că a fost o greșeală să devenim atât de dependenți de energia rusească. Rusia s-a folosit de această dependență pentru a ne face mai vulnerabili.

Dar dependența noastră de China este mult mai mare. Ne-am deschis porțile pentru chinezi și ei au profitat de acest lucru pentru a ne invada cu propaganda lor, pentru a-și promova dictatura și pentru a discredita democrațiile noastre. China va folosi toate pârghiile posibile pentru a se infiltra și pentru a ataca sistemul nostru. Politicienii noștri ar trebui să țină cont de acest lucru.

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr