Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul ucrainean: Rușii bogați ar trebui să plătească factura pentru reconstrucția Ucrainei

În urma atacurilor asupra clădirilor civile din Ucraina, grupurile pentru drepturile omului au cerut oficialilor francezi să modifice legislația privind crimele împotriva umanității săvârșite în străinătate.

Fotografie aeriană în care se observă o zonă rezidențială distrusă din Irpin, la nord-vest de Kiev, Ucraina, la 24 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Fotografie aeriană în care se observă o zonă rezidențială distrusă din Irpin, la nord-vest de Kiev, Ucraina, la 24 aprilie 2022. Genya Savilov/AFP via RFI

Costul reconstrucției Ucrainei în urma invaziei Rusiei ar putea ajunge la 750 de miliarde de dolari, iar rușii bogați ar trebui să ajute la plata facturii, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmygal, citat de Reuters.

„Credem că principala sursă de redresare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmygal în cadrul unei conferințe în orașul elvețian Lugano, citând estimări potrivit cărora activele rusești înghețate ar valora între 300 și 500 de miliarde de dolari.

„Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru aceasta”.

Opinia lui Shmygal de luni a fost reluată de ministrul britanic de externe Liz Truss, care a declarat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru daunele cauzate de „războiul său îngrozitor", în timp ce Kievul are nevoie, de asemenea, de ajutor pentru a-și reconstrui economia distrusă.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că acesta este un pretext nefondat pentru o agresiune flagrantă care are ca scop acapararea de teritoriu.

Banca Europeană de Investiții, brațul de creditare al Uniunii Europene, propune o structură de finanțare utilizată anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat eforturile de reconstrucție.