Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul lui Ciucă, între „nevoia de stabilitate” și „arma propagandistică a unor mediocrități”

ciuca_1.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării

Premierul Nicolae Ciucă a făcut un bilanț sumar al primelor 7 luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. Șeful Executivului a ales să transmită rezultatul analizei sale printr-un comunicat, nu prin intermediul unei conferințe de presă, așa cum se obișnuiește. Pe scurt, premierul a avut numai cuvinte de laudă la adresa Cabinetului său, despre care susține că i-a protejat pe cei vulnerabili, a impulsionat mediul de afaceri și chiar a stabilizat economia și criza energetică. RFI a încercat să descifreze mesajul politic al lui Nicolae Ciucă și a discutat cu expertul în comunicare politică, profesorul Dumitru Borțun.

Fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR, a spus premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu ocazia împlinirii a șapte luni de la preluarea guvernării.

„Am preluat responsabilitatea guvernării în urmă cu șapte luni, într-un moment în care economia era afectată de doi ani de pandemie, iar românii aveau nevoie de măsuri ferme care să le aducă siguranță. Am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm și avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina”, susține premierul.

România este astăzi o țară sigură și stabilă social, economic și politic, pregătită sa depășească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm și să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării și dezvoltării. În cele șapte luni, am asigurat cetățenilor noștri și economiei naționale garanții de securitate, în pofida riscurilor pe care le implica războiul de la graniță. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO și UE. Acest statut al țării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid și armata naționala in continua modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar si refugiaților ucraineni care aleg sa rămână în România. Împreună cu societatea civilă, cu autoritățile locale, sprijiniți de comunitatea europeană si instituțiile internaționale, am reușit să oferim adăpost și sprijin pentru mai mult de 1,4 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului si s-au adăpostit temporar sau au tranzitat România”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Acesta spune că, în plan social, prin măsuri coerente și atent țintite, Guvernul a venit cu o plasă de siguranță care să-i protejeze pe cetățeni și că creșterea prețurilor la produse de bază, carburanți și energie ar fi fost și mai acut resimțită în lipsa intervenției Guvernului.

Am introdus măsuri de compensare și stabilizare a prețului la energie electrică și gaze naturale. Împreună cu mediul privat, ne-am asumat reducerea/stabilizarea prețului la benzină și motorină si eliminarea acțiunilor speculative din piața carburanților. Am încurajat mediul privat să mențină locurile de muncă și să creeze altele noi pentru a înlătura riscul șomajului. Am crescut salariul minim pe economie și am acordat facilități antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului și contribuțiilor. Din primele zile de mandat am crescut pensiile și drepturile sociale, iar în această lună cei mai mulți dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care sa-i ajute in aceasta perioada marcata de creșterea prețurilor”, susține prim-ministrul.

„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la așteptările cetățeanului și societății românești. Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, angajamentul în baza căruia am preluat responsabilitatea guvernării, și al Programului Sprijin pentru România, a fost corelat eforturilor de a asigura finanțarea măsurilor luate din surse interne și externe. Iar în acest sens am monitorizat cu atenție și m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă șansa accesării acestui mecanism de finanțare european. Aceeași importanță am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziția României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 și pregătirii proiectelor pentru finanțarea din actualul exercițiu financiar. Modul în care resursele naționale și europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor și dezvoltării comunităților este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale”, a mai transmis Ciucă.

Borțun: Când auzim de stabilitate și unitate drept criterii politice să ne înfiorăm

Dumitru Borțun: Se simțea cu musca pe căciulă. Știa că a nu a făcut ce trebuia. Știa că nu a făcut ceea ce se așteptau observatorii neutri să facă. Nu e vorba despre așteptările opoziției, nu e vorba despre așteptările partenerilor. E vorba despre așteptările unor terțe părți, ale unor instanțe neutru, care evaluează după calitatea prestației, după performanțe. El știe că nu a făcut asta. Ne scoate ochii cu criteriile pe care le-a aplicat. A avut zece criterii. Vă dați seama ce valoare obiectivă, zece criterii! Dar nu ne spune cum a aplicat aceste criterii. Degeaba mi le enumeră. Enumeră criteriile ca să ocupe timpul cu asta. Știe că nu poate să îmi spună cum a aplicat criteriul al treilea în cazul Ministrului Energiei sau cum a aplicat criteriul al doilea în cazul Educației sau în altă parte. Ca să învălui toată treaba asta faci o discuție aparent tehnică despre criterii, dar nu despre cum le-ai aplicat. Știți ce se întâmplă? Trebuie să le spunem celor care ne ascultă. Dumneavoastră știți ce înseamnă un audit intern. Să le spunem și ascultătorilor. E acea evaluare a unei organizații pe care o face ea. Nu apelează la un auditor extern. Există auditori externi în țară. Există auditori externi în străinătate. Există auditori externi la nivel internațional. Sunt organizați în organizații profesionale la nivel mondial.

Reporter: Cu siguranță rolul acestui auditor extern ar fi putut fi jucat foarte bine de jurnaliștii prezenți la o conferință de presă, care i-ar fi adresat o grămadă de întrebări interesante premierului...

DB: Exact. Ar fi venit din perspectiva părții neinteresate în problemă, neutre, imparțiale, care ar fi spus că are alte percepții despre performanța la energie, la economie sau la finanțe.

Rep: Comunicatul, așa cum l-a prezentat Premierul, este plin de laude la adresa Guvernului pe care îl conduce. Am văzut în legătură cu protejarea celor vulnerabili, stabilizarea mediului de afaceri, impulsionarea economiei și chiar a crizei energetice.

DB: În primul rând a avut grijă să strecoare mesaje de tip popular. Nu aș zice populiste. Populismul înseamnă ceva mai complicat. Este vorba despre flatarea așteptărilor populare, cu oamenii vulnerabili, care să spună „uite ce oameni buni sunt ăștia, adevărați creștini”. Pe de altă parte, a avut grijă să transmită niște mesaje de solidaritate încurajatoare și către marele capital. A avut grijă să se pună bine cu toată lumea. Domnule Oprea, marea mea nemulțumire în toată această spoială este argumentul principal cu care s-a venit, anume argumentul stabilității. Dăm zor cu stabilitatea de pe vremea lui Ceaușescu. Nu ne mai săturăm de stabilitate, Știți cum se numește stabilitatea perfectă? Moarte. Stabilitatea nu este un obiectiv în sine și nu este un criteriu de evaluare a oportunității unor măsuri. Dimpotrivă, schimbarea, perfecționare, progresul social se realizează în ciuda stabilității.

Rep: Apropo de această stabilitate, cam cât credeți că mai durează până când PSD și PNL vor începe să se acuze reciproc în termeni duri pentru ca această coaliție să se clatine, iar în final să se destrame? Se va mai ajunge la un premier din partea PSD? Mai ajunge și PSD să pună un premier sau se clatină?

DB: S-ar putea să apuce și după aceea să înceapă marile discuții pentru că noul premier își va impune stilul, mentalul propriu, mentalul colectiv al partidului, imaginarul lui de om de afaceri din Buzău, tot ce intră în personalitatea acestui personaj care va pune piciorul în prag, cum se spune pe românește.

Rep: Vă referiți la domnul Ciolacu...

DB: La domnul Ciolacu, da. De aceea spun că schimbarea care va veni în toamnă va scoate la suprafață tensiunile care sunt înăbușite acum de dragul stabilității.

Rep: Care din cele două mari partide credeți că va ieși mai puțin șifonat din această coaliție o dată ea finalizată?

DB: PSD, pentru că are mai mulți oameni creduli care se uită la mesajele lui. Sunt foarte mulți oameni în țara asta care se bucură când au stabilitate. În numele stabilității s-a refuzat tot timpul schimbarea, noutatea, inclusiv cibernetica și alte științe care ar fi dus la dezvoltarea tehnologică a României. Când auzim de stabilitate și unitate drept criterii politice să ne înfiorăm. Este vorba despre arma propagandistică a unor mediocrități, care nu știu ce să facă, nu au proiecte, nu sunt capabili să vadă în viitor. Fiindcă nu au ce să facă apără stabilitatea. 

Ascultă:

 
Expertul în comunicare politică, profesorul Dumitru Borțun, despre bilanțul lui Nicolae Ciucă