UK: Prim ministrul Boris Johnson primește o nouă lovitură politică: miniștrii finanțelor și ai sănătății demisionează

rishi_sunak_boris_johnson_sajid_javid.jpg

Rishi Sunak Boris Johnson Sajid Javid
Boris Johsnon a fost dezertat de doi dintre cei mai importanți miniștri ai săi: Rishi Sunak și Sajid Javid
Sursa imaginii: 
Fecebook

Miniștrii finanțelor și ai sănătății din Marea Britanie au demisionat din funcțiile lor. Rishi Sunak și Sajid Javid au explicat în scrisorile înaintate premierului Boris Johnson că au pierdut încrederea în el și ca atare nu mai pot continua ca membri ai guvernului.

“Cred cu tărie că publicul este pregătit să audă adevărul. Oamenii noștri știu că dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, atunci nu este adevărat. Ei trebuie să știe că, deși există o cale către un viitor mai bun, nu este una ușoară. În pregătirea pentru discursul nostru comun propus săptămâna viitoare cu privire la economie, mi-a devenit clar că abordările noastre sunt fundamental prea diferite.”, a scris fostul cancelar (ministru de finanțe) în scrisoarea sa de demisie.

“Tonul pe care îl dați în calitate de lider și valorile pe care le reprezentați se reflectă asupra colegilor, partidului și, în cele din urmă, asupra țării. Conservatorii, în forma lor cea mai bună, sunt văzuți ca niște decidenți cu capul pe umeri, ghidați de valori puternice. Poate că nu am fost întotdeauna populari, dar am fost competenți în a acționa în interesul național. Din păcate, în circumstanțele actuale, publicul concluzionează că acum nu suntem nici una, nici alta. Votul de încredere de luna trecută a arătat că un număr mare dintre colegii noștri sunt de acord. A fost un moment de umilință, aderență și o nouă direcție. Regret să spun, totuși, că îmi este clar că această situație nu se va schimba sub conducerea dumneavoastră - și, prin urmare, ați pierdut și încrederea mea.”, a scris la rândul său fostul ministrul al sănătății Javid în scrisoarea sa de demisie.

Picătura care pare să fi umplut paharul răbdării celor doi miniștri de bază a fost știrea că un fost ministru adjunct de externe, lordul McDonald, l-a acuzat practic de minciună pe premierul Johnson, contrazicând afirmația că \acesta nu știa de acuzațiile de molestare sexuală la adresa deputatului Christopher Pincher înainte de a-l numi vice-lider al grupului parlamentar al Partidului Conservator. Premierul Johnson a admis marți greșeala sa în legătură cu aceasta.

Pincher și-a dat demisia în urma unui noi incident petrecut pe 29 iunie când, beat fiind, a pipăit doi bărbați într-un club din centrul Londrei. El a fost suspendat din partid și este anchetat de o comisie independentă care, dacă-l găsește vinovat, poate propune Camerei Comune sancționarea sa.

Partidul Conservator, al cărui lider este din 2019 premierul Johnson, a pierdut deja patru deputați implicați în scandaluri sexuale, iar un al cincilea este anchetat de poliție sub acuzația de viol. Luna trecută Partidul Conservator a pierdut două alegeri parțiale în circumscripții unde doi dinte deputații săi demisionaseră din cauza acestor scandaluri.

Scandaluri în serie

Tot luna trecută, premierul Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere împotriva sa ca lider al Partidului Conservator, când 148 din cei 359 de deputați ai grupului parlamentar au votat împotriva sa.

Boris Johnson
Imaginile prezentate de ITV arată clar o cantitate însemnată de alcool la petrecerea de la Downing Street la care a fost prezent premierul Johnson
Sursa imaginii: 
ITV captură video

Premierul Johnson a devenit primul prim ministru în funcție care încalcă legea în timpul mandatului său atunci când Poliția Metropolitană a Londrei l-a amendat pentru încălcarea restricțiilor în timpul carantinelor Covid, când a participat la o petrecere chiar la reședința sa oficială.

Mai grav, el este anchetat de o comisie parlamentară sub acuzația că ar fi mințit în plenul Camerei Comunelor că nu a știut că încalcă legea atunci când a participat la acea petrecere.

După demisia miniștrilor Sunak și Javid, opoziția i-a cerut din nou demisia premierului Johson așa cum o face în mod constant din luna februarie când a fost amendat de poliție.

Ce este nou acum din punct de vedere politic este această dublă demisie, a ministrului de finanțe, practic numărul 2 în guvern, într-o perioadă de criză economică, și a ministrului sănătății într-o perioadă în care pandemia de Coronavirus revine cu un nou val.

Este greu de văzut cum mai poate continua în funcție ca lider al Partidului Conservator și ca prim ministru Boris Johnson, când o tot mai mare parte a propriului său partid nu mai are încredere în el. Iar lipsa încrederii este mortală din punct de vedere politic în Marea Britanie.