Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Georgia: societatea civilă vrea să împingă spre reforme un guvern cu înclinații pro-ruse

georgia_ue.jpg

Demonstrație pro-UE la Tbilisi, Georgia, iunie 2022
Sursa imaginii: 
Vano SHLAMOV AFP via rfi.fr

De la 23 iunie, ziua în care Uniunea Europeană a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, capitala georgiană Tbilisi este scena unor demonstrații pro-europene aproape continue. Manifestanții se tem că țara lor va rămâne în afara parcursului european, după ce Bruxelles a pus mai multe condiții Georgiei pentru a obține același statut cu Ucraina și Moldova. Dar situația Georgiei este un pic mai complicată.

Mișcările societății civile din mica țară caucaziană numărând 3,7 milioane de locuitori își propun ca, printr-un șir de proteste de stradă, să forțeze guvernul să îndeplinească condițiile stabilite de autoritățile europene.

Problema, însă – spun liderii societății civile pentru confrații noștri de la RFI – o reprezintă oligarhia, personalizată de Bidzina Ivanishvili.

Partidul său,  „Visul Georgian" , se află la putere de un deceniu, timp în care țara a trecut de la a fi cel mai bun partener al UE dintre fostele republici sovietice la una care riscă să rămână dincolo de pragul Europei.

În toți acești ani, tot mai mulți observatori au remarcat că puterea georgiană, total dependentă de oligarhul Bidzina Ivanishvili, a început să alunece către o politică pro-rusă. Și aceasta deși, în mod oficial, guvernul de la Tbilisi nu și-a modificat orientarea pro-NATO și UE, susținută de peste trei sferturi din populație, potrivit sondajelor.

Remarci agresive

Totuși, guvernul de la Tbilisi a subminat aproape sistematic relațiile cu Vestul, prin remarci foarte agresive față de reprezentanții europeni.

De exemplu, a respins în termeni duri cererile europene referitoare la guvernanța democratică .

Un alt exemplu: directorul principalului canal de televiziune al opoziției a fost condamnat la jumătatea lunii mai la trei ani și jumătate de închisoare, chiar înainte de o călătorie la Bruxelles a premierului.

Un alt exemplu: vara trecută, puterea a desemnat șase judecători la Curtea Supremă, chiar în momentul în care președintele Consiliului European, Charles Michel, se afla în Georgia și total împotriva principiilor pe care el și liderii georgieni le fixaseră de comun acord.

Guvernul își explică pozițiile prin preocuparea de a nu irita Rusia și de a apăra interesele poporului georgian, de unde în special decizia de a nu se asocia cu sancțiunile împotriva Moscovei.

Acum, întrebarea este dacă societatea civilă va reuși ca, prin manifestații de stradă, să crească angajamentul european al guvernului țării lor.

Provocarea pentru organizațiile societății civile va fi să mențină determinarea georgienilor de a lupta pentru viitorul lor. Bătălia se anunță grea, pe măsură ce se apropie vacanța de vară și guvernul devine din ce în ce mai autoritar, comentează colegii noștri de la RFI.

Și, să recunoaștem, acest sentiment de a fi lăsat pe dinafară, pradă intereselor Rusiei, trebuie să fie unul teribil.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 6 iulie 2022