
Politică
”Patriot nu înseamnă să-l pupi în f... pe președinte” – artiștii opozanți ruși care refuză să cedeze
opozitie_rusia.jpg

De la corespondentul RFI la Moscova, Anissa El Jabri
O înregistrare video cu o imagine neclară, realizată de public în timpul unui concert susținut pe 18 mai la Ufa, a devenit virală pe rețelele de socializare. Bărbatul care vorbește pe scenă are 65 de ani și este o legendă a rockului pentru mai multe generații din țară.
Protestatar încă din anii 1980 în URSS, a scris cântece despre primul război din Cecenia și despre scufundarea navei Kursk. Iurii Șevciuk, cântărețul grupului DDT, a rostit, printre altele, următoarele cuvinte: "băieții noștri mor în Ucraina, de ce?" și "Patriot nu înseamnă să-l pupi în fund pe președinte".
Pus sub acuzare pentru "acțiune publică menită să discrediteze utilizarea forțelor armate ruse", acest "monstru sacru" nu a fost condamnat.
În orice caz, acest artist emblematic nu este singurul care are curajul de a vorbi chiar în țara lui. În țara lui Putin adică.
Există și Manizha, de exemplu. Născută în Tadjikistan, ea a reprezentat Rusia la Eurovision 2021. Foarte implicată în subiectele de actualitate, cântăreața este primul și singurul ambasador al Organizației pentru refugiați a ONU (UNHCR) în Rusia și are propriul Fond pentru susținerea și protecția persoanelor vulnerabile.
"Sunt genul de persoană pentru care ceea ce se întâmplă în lume este important, iar această tragedie privește întreaga comunitate mondială", spune ea. "Acest lucru este valabil și pentru rudele mele, pentru că în familia mea sunt și ucraineni. Cumnata mea și viitorul meu soț sunt pe jumătate ucraineni, așa că mi-a fost imposibil să păstrez tăcerea”.
Concerte anulate
Un mesaj pe rețeaua de socializare Instagram postat pe 24 februarie. Dedesubt, timp de o lună, o avalanșă de schimburi de replici agresive: fanii ei sunt divizați. "Asta nu m-a ajutat, încă nu mă ajută personal să fac față emoțiilor", spune ea. " Însă cred că este necesar să spui ceea ce simți, chiar dacă nu înțelegi totul, chiar dacă ți-e frică, este necesar să spui ceea ce simți. Pentru că, cel puțin, mulți oameni înțeleg atunci că nu sunt singuri și că trec prin același lucru ca și tine."
Acum concertele îi sunt anulate unul după altul: "Acum fiecare este pe cont propriu. Oamenilor le este frică chiar să dea click pe postările în care spun că mi se anulează concertele. Doi artiști m-au sunat personal pentru a mă susține.
Încă mai cred în umanitate, încă mai cred în bunătate. Rămân în Rusia și, atâta timp cât nu sunt în pericol, voi rămâne aici. Cred că în Rusia sunt mulți oameni care îmi împărtășesc punctul de vedere. Sunt foarte puțini, dacă ne uităm la statisticile făcute publice. Dar chiar dacă vă gândiți că este un număr mic, poate doar 20% din populație, sunt totuși peste 30 de milioane de oameni. Acest fapt înseamnă ceva”.
"Este evident că au trădat țara"
Textele și videoclipurile artiștilor critici sunt cel mai adesea difuzate și împărtășite pe rețelele de socializare, în timp ce cântăreții în favoarea "operațiunii speciale" sunt prezenți la televiziunea rusă, în emisiuni, dar și în reportaje în care sunt văzuți cântând pentru soldați. RFI le-a cerut declarații multora dintre ei, dar toți au refuzat.
Un exemplu este cântăreața rock Olga Kormukhina. Intervievată pe canalul YouTube al jurnalistului Viaceslav Manuciarov, ea a explicat: "Nu vrem ca Rusia să fie ca Ucraina și există riscul ca naționalismul și fascismul lor să se răspândească”. În ceea ce privește artiștii care au părăsit Rusia: "Este evident că au trădat țara, dar mă tem că nu își dau seama exact ce au făcut. Pentru că, pentru a trăda ceva, trebuie să îi fii credincios și să iubești. Nu poți trăda ceea ce nu iubești. Și nu au iubit niciodată această țară”.
Artiști în exil
Câți au plecat? Este dificil de cuantificat, dar oricum Monetocika este printre ei. Pe 24 februarie, a plecat spre Istanbul; acum locuiește la Vilnius, în Lituania. Este însărcinată și speră să nască cu bine aici: "Nu mă deranjează să-mi asum riscuri în viață și nu sunt lașă", spune ea. "Probabil că, dacă nu aș fi fost însărcinată, aș fi rămas. Dar mă gândeam că dacă cineva ar fi bătut la ușa mea ca să mă ia la întrebări, ar fi fost un stres foarte mare și un risc mare pentru copilul meu. Pentru a păstra măcar o oarecare armonie, calm și sănătate fizică, am decis că e mai bine să plec. "
Monetocika continuă să scrie texte care sunt întotdeauna cu mesaj: "Mi se pare că dacă luăm toate acestea foarte în serios, ca pe un fel de rău teribil pe care nu-l vom zdrobi niciodată și despre care este mai bine să nu mai vorbim, atunci facem jocul lor, descriem lucrurile așa cum vor autoritățile să le vedem. Așa vor să se vadă în ochii noștri. Dar, într-adevăr, e ca Harry Potter, vă amintiți, acel personaj terifiant al cărui nume nu trebuie rostit? Să folosim ridicolul și absurdul, și atunci ne va fi mai ușor să ne luptăm cu el. "
După nașterea copilului, Monetocika intenționează să reia concertele, dar numai în afara Rusiei.
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de RFI