Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia amenință Lituania și UE cu „măsuri dure” după blocarea tranzitului spre Kaliningrad

2014-01-28t164729z_723053123_gm1ea1t025401_rtrmadp_3_eu-russia_0.jpg

Vladimir Putin la Bruxelles în februarie 2014
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Rusia a avertizat vineri Lituania şi Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu se reia tranzitul unor mărfuri spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad, situată înre Lituania şi Polonia pe coasta Mării Baltice, relatează Reuters. Autorităţile de la Vilnius au explicat că au impus restricţii începând cu 20 iunie, într-un efort de consolidare a măsurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

„Dacă situaţia nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei şi a Uniunii Europene, măsuri a căror pregătire a fost deja finalizată” a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform unui comunicat citat de Reuters.

„Continuăm dialogul cu Lituania şi Comisia Europeană. Ni se dau asigurări că problema ar urma să fie rezolvată în timpul apropiat. Sperăm ca Bruxelles şi Vilnius să ia singure decizie corectă care să asigure un tranzit neîngrădit spre exclava Rusiei”, a afirmat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă la Moscova.

Reprezentanta diplomaţiei ruse a mai spus că operatorii economici din Rusia suferă deja pierderi din cauza restricţiilor „ilegale impuse unilateral de lituanieni”, avertizând că Moscova nu va aştepta rezolvarea acestei problemei la infinit.