Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patriarhul rus Kirill, sancţionat de Canada. Zaharova: „Sancțiunile nu puteau fi introduse decât de sataniști”

patriarch_kirill_of_moscow_and_all_rus.jpg

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse
Sursa imaginii: 
www.wikipedia.com

Canada l-a inclus pe lista sa cu sancţiuni pe patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, vizând „agenţi ai dezinformării şi propagandei ruse”, relatează AFP.

 

Măsurile au fost denunţate rapid de Moscova prin intermediul purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit căreia „sancţiunile împotriva patriarhului nu au putut fi introduse decât de satanişti”.

Patriarhul Kirill, şeful ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus biserica în serviciul preşedintelui rus Vladimir Putin, calificându-l drept „miracol” şi împărtăşindu-i ambiţia unei Rusii conservatoare, dominatoare şi susţinând ofensiva Rusiei în Ucraina.

În afară de Canada, Regatul Unit l-a sancţionat şi ea în iunie pe patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, după ce Uniunea Europeană a renunţat să-l includă pe lista sa neagră.

„Pentru a contracara campania de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni împotriva a 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei de stat ruse şi a 15 entităţi controlate sau deţinute de guvernul rus şi care participă la eforturile de dezinformare”, a indicat ministrul de externe canadian, Melanie Joly, în marja reuniunii G20 din Bali (Indonezia).