
Politică
La 27 de ani de la masacrul de la Srebrenița, uciderile în masă îngrozesc din nou Europa
srebenica.jpg

La 27 de ani de la Genocidul din Srebrenica, UE comemorează memoria victimelor și îndeamnă Bosnia și Herțegovina la reconciliere și integrare în familia europeană, se arată într-o declarație comună a Înaltului Reprezentant Josep Borrell și a comisarului european pentru vecinătate, Olivér Várhelyi.
Reamintim că, în iulie 1995, peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, din orașul Srebrenica și din împrejurimi, au fost uciși de către unități ale Armatei Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić. De asemenea, la masacru au participat și formațiuni aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Belgrad.
Acum, 27 de ani mai târziu, cei doi oficiali europeni au atenționat însă că "nici astăzi nu putem considera că pacea este de la sine înțeleasă. Agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a readus un război brutal pe continentul nostru. Uciderile în masă și crimele de război pe care le vedem în Ucraina ne readuc în minte amintiri vii ale celor la care am asistat în războiul din Balcanii de Vest în anii 1990".
În acest context, șeful diplomației UE și comisarul european pentru vecinătate și politica de extindere au afirmat că își doresc să vadă Bosnia și Herțegovina „progresând pe calea reconcilierii, depășind moștenirile trecutului și avansând în mod decisiv pe calea integrării în UE", pentru că „viitorul Bosniei și Herțegovinei se află în cadrul Uniunii Europene".
Mesajul este foarte important, într-un moment în care entitatea sârbă a Bosniei, Republica Srpska, amenință cu secesiunea, ceea ce ar putea reaprinde tensiunile și ar putea conduce chiar la reluarea ostilităților.
Un astfel de scenariu ar conveni de minune Rusiei, întrucât Europa s-ar trezi cu o nouă problemă, după războiul din Ucraina, inflație și criza energetică. Iar entitatea sârbă din Bosnia a fost, de la bun început, o portavoce a Rusiei în regiune.
„Liderii politici trebuie să treacă de la vorbe la fapte: Ei trebuie să aleagă adevărul, justiția și cooperarea în locul fricii și urii. (...) Toți cetățenii Bosniei și Herțegovinei merită o societate în care să prevaleze pluralismul, justiția și demnitatea umană", au mai spus Borrell și Várhelyi.
Rămâne de văzut în ce măsură acest mesaj va fi auzit și ascultat la Sarajevo, dar mai cu seamă la Banja Luka, acolo unde se află capitala Republicii Srpska.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica