Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va reuși Drulă să revitalizeze USR? „Delimitarea de AUR și lupta cu REPER”, printre provocări

drula.jpg

Cătălin Drulă este noul președintele al USR
Sursa imaginii: 
Facebook/Cătălin Drulă

Cătălin Drulă este noul președintele al USR. El a fost ales încă din primul tur al alegerilor interne, cu peste 71% din totalul voturilor exprimate în scrutinul intern al partidului desfășurat în weekend. „Pentru noul lider al USR, va fi esențial să se delimiteze ca mesaj de partidul extremist AUR”, spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

„Am cerut un mandat clar și partidul mi l-a dat. Pentru a face opoziție pe bune actualei puteri falimentare, pentru organizare și seriozitate, pentru a da premierul României în 2024. USR a trecut prin etape firești de dezvoltare. O mișcare civică, cetățenească. Intrarea în parlament și consilii locale. Lupta cu Dragnea. Confirmarea în alegeri. Guvernarea. Este timpul unei noi epoci în evoluția acestui partid. Cea de maturitate și stabilitate”, a spus Cătălin Drulă.

În alegerile pentru președinția USR, Cătălin Drulă a avut cinci contracandidați. În primul tur al alegerilor, Cătălin Teniță a obținut 2.706 voturi (14,8%), Octavian Berceanu 2.041 de voturi (11,2%), George Ungureanu 163 voturi (0,9%), Alexandru Kiss 97 de voturi (0,53%) și Miroslav Tașcu Stavre 138 de voturi (0,76%).

Rezultatul votului pentru președinția USR va fi validat în cadrul unui congres online ce va avea loc pe 16 iulie. Mandatul lui Cătălin Drulă la conducerea partidului va fi de patru ani, precizează USR.

„Pentru noul lider al USR, va fi esențial să se delimiteze ca mesaj de partidul extremist AUR”, spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. O altă problemă care se prefigurează în perspectiva alegerilor parlamentare din 2024 este lupta pentru electorat cu partidul REPER înființat de Dacian Cioloș, mai spune Părvulescu.

„USR rămâne pe o poziție anti-sistem neagreată de Dacian Cioloș. Din acest puncte de vedere, USR nu reușește să se diferențieze foarte clar de AUR. Când ne uităm la limbaj, observăm că nuanțele sunt asemănătoare, mai ales dacă ne uităm la mesajul domnului Drulă care a spus după aceste alegeri că „bandiții pot să fie înfrânți”. Deci, riscul de a fi confundat cu populismul de extremă dreapta rămâne destul de important. Marea problemă va fi definirea orientării ideologice a partidului care în epoca anterioară avea o variantă centristă și una liberală. În cazul domnului Drulă, liberalismul rămâne destul de vag, iar centrismul lipsește cu desăvârșire, conchide Pîrvulescu.

Ascultă:

 
Politologul Cristian Pîrvulescu, despre provocările din USR