Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Winter is coming". Vor tăia rușii gazele, definitiv, pentru europeni?

Rusia a oprit aprovizionarea cu gaz a vestului Europei prin conducta North Stream 1. Potrivit motivației oficiale a Kremlinului, cauza o constituie lucrările de întreținere a conductei. Europenii se tem însă că este vorba despre mult mai mult decât atât. Și își fac griji în perspectiva iernii.

Începând de luni, gazul nu mai curge curge prin conducta ruso-germană Nord Stream 1, care alimentează în principal nord-vestul Europei.

Oficial, gazul este întrerupt temporar din cauza unor lucrări de întreținere de rutină. Însă puțini sunt dispuși să creadă în asigurările venite de la Moscova.

Există temeri foarte serioase că Moscova se pregătește, în realitate, să oprească complet gazul către Europa, pentru o lungă perioadă. Aceasta ar crea o presiune politică suplimentară, în timp ce Europa se luptă să-și diversifice sursele de aprovizionare, pentru a reduce dependența față de Rusia și totodată să-și asigure rezervele necesare pentru la iarnă.

Rusia știe, desigur, că o înghețare permanentă a aprovizionării cu gaz ar face imposibilă umplerea instalațiilor subterane de stocare din UE, care joacă un rol cheie în lunile de iarnă.  

Iar politicienii și liderii de afaceri din Europa știu și ei ce ar însemna o criză a gazelor pe timpul iernii. Consecințele, îndeosebi pentru economie, vor fi dintre cele mai grave, nemulțumirile vor crește iar rușii speră că, odată cu toate acestea, și sprijinul european pentru Ucraina se va reduce.

 

Germania, în pragul unei crize pe care singură și-a pregătit-o

O breșă pare să se fi produs deja. Berlinul și-a făcut cunoscute planurile de a returna Rusiei o turbină care se afla în Canada pentru reparații - în ciuda sancțiunilor. Aceasta l-a înfuriat pe președintele Zelenski.

De partea sa,ministrul economiei, Robert Habeck, un reprezentant al Verzilor, a declarat că face acest lucru cu inima grea, dar capacitățile Nord Stream sunt necesare pentru a umple depozitele de gaze.

Adevărul este că Germania se vede expusă riscului unei crize industriale prelungite, și asta chiar din cauza politicii sale energetice, prin care a devenit dependentă de Rusia.

Ideea potrivit căreia și Rusia este la fel de dependentă de banii Germaniei și ai europenilor, în general, s-a dovedit greșită. Vladimir Putin poate trece economia țării în situație de avarie și nu are în fața cui să răspundă pentru suferințele provocate populației, pentru că nu este ales în mod democratic.

Pentru liderii europeni, însă, e mai complicat. Iar Berlinul înțelege prea târziu ceea ce lideri și experți din Europa Centrală și de Est sau din Statele Unite au susținut demult: pentru Kremlin, gazul nu este o marfă, ci un mijloc de șantaj și, în cele din urmă, o armă.

Germania este motorul economic al întregii Uniuni Europene, astfel încât consecințele unei încetiniri economice germane vor fi resimțite de toți europenii.  

Așa că devine cât se poate de preocupantă întrebarea dacă  rușii chiar sunt gata să taie cu totul gazele Europei. Asta după ce tot Rusia a redus livrările, din toamna anului trecut, declanșând o criză a aprovizionării și o creștere a prețurilor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 12 iulie 2022