Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nelu Tătaru, despre dublarea cazurilor de Covid-19: Educația sanitară încă lasă de dorit

nelu_tataru_cazuri_covid_educatie_sanitara.jpg

Nelu Tătaru nu exclude reintroducerea măștii obligatorii în spații publice închise
Nelu Tătaru nu exclude reintroducerea măștii obligatorii în spații publice închise
Sursa imaginii: 
Facebook/Nelu Tătaru

Nu mai putem să jucăm cu aceleași arme ca acum doi ani împotriva Covid-19, declară la RFI președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, Nelu Tătaru. Fostul ministru PNL al Sănătății consideră că nu ar fi utile noi restricții acum, dar nu exclude reintroducerea măștii obligatorii în anumite spații publice, în funcție de evoluția situației.

Nelu Tătaru spune că ”avem o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, nu putem vorbi încă de un val șase. Avem o perioadă în care avem o mobilitate exagerată, este perioada concediilor și atunci putem vedea că avem și un contact care poate duce la aceste infecții, dar trebuie să recunoaștem la fel că nu mai putem juca cu aceleași arme cu care jucam acum doi ani, să spunem. Avem o activitate intensă, sunt lunile de vară, dar în același timp, cred că ar trebui ca niște obiceiuri să ne fi rămas în minte de acum doi ani sau de acum un an. De aceea, spuneam și vorbeam și cu niște colegi de-ai mei de aici din spital, dacă în acești doi ani am învățat măcar câteva lucruri elementare, să ne spălăm pe mâini și când acuzăm niște semne respiratorii, să purtăm noi o mască, ca să nu-i forțăm pe ceilalți să poarte o mască, să evităm locurile aglomerate sau să fim în acele locuri aglomerate cu o mască, cred că sunt niște măsuri minime, care ar putea să ne facă să trecem ca peste o boală strict respiratorie și nu într-un context masiv pandemic”.

Întrebat dacă ar fi utile acum unele măsuri din partea statului, fostul ministru al Sănătății a răspuns: ”Nu, acum nu. Cred că după doi ani de zile, în care a fost închisă și economia, a fost închisă și, eu știu, o mobilitate pe care ne-o puteam permite în concedii, în care am avut școli închise, sper ca fiecare dintre noi să fi învățat multe lucruri și doar că factorii responsabili, că sunt direcțiile de sănătate publică, că este ministerul, să poată pune la dispoziția celor care suferă în acest moment sau prezintă niște simptome tot ce înseamnă centre de evaluare sau secții speciale de boli infecțioase care să poată trata sau măcar evalua aceste infecții respiratorii, care sunt la început”.

Întrebat dacă ar trebui reintrodusă masca obligatorie în spațiile publice închise, Nelu Tătaru a răspuns: ”Câteva țări din Europa au reintrodus această mască în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Dacă evoluția va ajunge acolo, cred că și la noi va fi o asemenea măsură”.

Liberalul observă că după doi ani de pandemie, educația sanitară a populației lasă în continuare de dorit: ”Cred că suntem cu un personal medical care a trecut acel prag de început, cred că suntem cu niște spitale un pic mai dotate, cred că suntem cu niște materiale sanitare pe care le găsim în toate spitalele, dar cred că acea educație sanitară încă lasă de dorit”.