Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Partidul Laburist introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de primul ministru Boris Johnson în ziua în care începe cursa pentru înlocuirea sa în fruntea Partidului Conservator

boris_johnson_keir_starmer.jpg

Boris Johnson și Keir Starmer
Keir Starmer dorește înlăturarea imediată din funcție a lui Boris Johnson
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Boris Johnson, în încercarea de a-l înlătura din funcție înainte de încheierea competiției pentru conducerea Partidului Conservator, pe 5 septembrie.

Partidul Laburist a confirmat că încearcă să organizeze votul în Camera Comunelor miercuri, după sesiunea de interpelări la adresa premierului Johnson. Precedenta moțiune de cenzură a avut loc când precedentul lider Laburist, Jeremy Corbyn, a inițiat un vot de neîncredere împotriva guvernului Theresei May în ianuarie 2019, în urma unei înfrângeri istorice privind planurile sale de Brexit.

Este însă puțin probabil ca moțiunea de cenzură să aibă succes, dat fiind că Partidul Conservator are 358 din 650 de deputați și nu au niciun interes să doboare propriul guvern înaintea instalării noului prim ministru. În ultimii 127 de ani guvernul a fost demis prin moțiuni de cenzură doar de patru ori, cel mai recent în 1979, atunci când guvernul Laburist condus de James Callaghan a fost demis și s-a ajuns la alegeri parlamentare anticipate.

Starmer i-a avertizat pe parlamentarii Conservatori să nu-i permită dlui Johnson să se "agațe" de Downing Street pe durata competiției pentru conducere, în care 11 candidați se luptă pentru a-l înlocui pe premier.

Marți până la 18:00 ora Londrei au loc înscrierile în cursa pentru postul de lider al Partidului Conservator, doritorii trebuind să prezinte adeziuni din partea a minimum 20 de colegi deputați.

În primul tur de scrutin, care va avea loc miercuri, vor fi eliminați candidații care nu întrunesc minimum 30 de voturi, iar apoi vor avea loc tururi de scrutin succesive în care ultimul clasat va fi eliminat până rămân doar doi candidați. Aceștia vor figura pe buletinul de vot din care cei circa 160.000 de membri ai Partidului vor alege noul lider care-l va înlocui apoi pe Boris Johnson în funcția de prim ministru.

Selectarea celor doi candidați de către deputați se va încheia înainte de 21 iulie, votul membrilor Partidului Conservator se va desfășura online sau prin poștă iar rezultatul votului va fi anunțat pe 5 septembrie.