Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport UE privind statul de drept : progrese importante în România

p058646-524176.jpg

Jourova rule of law 2022
Comisarul european Vera Jourova: statul de drept este soclul democrației
Sursa imaginii: 
European Union

Al treilea raport despre statul de drept în UE a fost publicat în 13 iulie de Comisia Europeană.  România face progrese mari privind reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt, dar prezintă un deficit democratic privind presa finanțată din banii publici. 

România intră în fine în grupul statelor UE unde corupția la nivel înalt este combătută de manieră constantă și cu rezultate bune. 

In general, datorită existenței acestei monitorizări pan-UE a statului de drept, România nu mai este singura țară vizată de rapoartele Comisiei Europene. 

Strategia globală anticorupție este pusă în aplicare și revizuită periodic, la fel ca în Grecia, Croația, Lituania și Malta – spune raportul. 

Reforma justiției avansează și ea , recrutarea de noi magistrați însă pune încă o problemă. In această privință, Luxembourg, Portugalia și Slovacia ridică îngrijorări mai importante, cu un amestec mare al politicului în numirile din justiția slovacă. 

Independența presei finanțate de stat pune o problemă însă în țări ca România, Ungaria, Grecia, Malta și Polonia. 

In România, sunt îngrijorări privind bugetul și funcționarea  Consiliul National al Audiovizualului ; raportul menționează că se discută totuși ameliorarea legislației privind funcționarea mass mediei audiovizuale finanțată de stat. 

Aceasta este pentru prima dată când raportul privind statul de drept în UE se apleacă asupra funcționării și independenței presei scrise și audiovizuale publice. 

In rest, raportul se concentrează pe reforma justiției, pe campaniile naționale anticorupție și pe echilibrul între puterea politică și instituții. 

Raportul, care este acum la dispoziția deputaților europeni și a statelor membre, invită guvernele UE să continue lupta împotriva corupției, dialogul cu societatea civilă și să apere supremația legii UE. 

Acesta al treilea raport privind statul de drept în UE27 apare într-un context specific, cel al războiului din Ucraina, în care europenii au nevoie să își afișeze din nou valorile democratice și respectul drepturilor fundamentale.