Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șercan: Premierul Ciucă girează, prin tăcerea sa, acțiunile deputatului infractor Rizea și arată că e în complicitate cu el

serc_ciuc.png

Premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat de către jurnalista Emilia Șercan
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă/Emilia Șercan

Jurnalista Emilia Șercan, care l-a acuzat de plagiat în teza de doctorat pe premierul Nicolae Ciucă, face noi dezvăluiri în legătură cu acțiunile de intimidare și compromitere care au vizat-o și lansează acuzații grave la adresa autorităților statului, care ar fi încercat să mușamalizeze cazul. Jurnalista dă detalii despre rezultatele unei investigații întreprinse de o echipă de specialiști suedezi în cyber security. Aceștia au aflat că întreaga campanie de denigrare a Emiliei Șercan prin publicarea unor poze personale și a unei capturi de ecran a avut ca „sursă zero” un site deținut de fostul deputat PSD fugit din țară Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru fapte de corupție, aflat în legătură cu un influent grup media din România. Emilia Șercan spune că îl va acționa în instanță pe Rizea. Totodată, pentru modul în care acționează în acest caz, ea critică dur instituțiile statului și pe premierul Nicolae Ciucă.

Emilia Șercan: Noutatea este că o fundație media din Suedia, care protejează drepturile jurnaliștilor sau ale reprezentanților societății civile în spațiul online, au făcut o investigație în decurs de 10 zile. Această investigație reușește să clarifice cine se află în spatele site-urilor care au făcut publice, în primul rând, acea captură de ecran, care reprezintă o probă scursă din Poliția română și mai apoi, fotografiile care mi-au fost furate în urmă cu 20 de ani. Ultra relevant este faptul că această investigației demontează într-o manieră indubitabilă încercarea Poliției Române de a mă convinge că, de fapt, acea captură de ecran, despre care spuneam că reprezintă o probă scursă dintr-un dosar, nu s-a scurs din Poliția Română, ci cel mai probabil a fost sustrasă în mod misterios din telefonul meu. Această investigație arată că pozele care au fost încărcate pe acel site, care mie mi-a fost prezentat de Poliția Română ca fiind sursa zero, acel material, acel articol este antedatat. S-au găsit urme ale modului în care a  fost antedatat.

Reporter: Aminteați despre atitudinea autorităților române în acest caz. Cum ați caracteriza întreaga situație și comportamentul autorităților române, inclusiv cel al Premierului Ciucă în tot acest caz și în cazul acestor acuzații importante?

EȘ: Mă bucur foarte mult pentru această întrebare. Această încercare de compromitere a mea în limba engleză se numește character assassination, asasinare morală a unui personaj. Asta s-a încercat prin această acțiune. S-a încercat scoaterea mea din presă, compromiterea mea în baza unor fotografii care nu sunt deloc indecente. Sunt niște fotografii făcute în spațiul privat, cum are foarte multă lume poze făcute acasă. Toate lucrurile acestea vin după ce eu am scris despre teza de doctorat a premierului. Vin după ce eu am arătat că acesta a plagiat în teza de doctorat. Dovezile pe care le-am prezentat sunt de necontestat. Din acest motiv, premierul s-a dus în justiție ca să blocheze analizarea unor sesizări de plagiat înaintate de trei oameni. A încercat să le blocheze prin instanță, ceea ce a și reușit. Am văzut că în cazul premierului Nicolae Ciucă justiția a funcționat foarte bine. A acționat cu celeritate. Nu toată justiția, ci o parte. Eu încă cred foarte tare în dreptate. Niște oameni din  justiție au reușit foarte ușor și foarte rapid să îi întindă o mână de ajutor premierului, luând niște decizii care sunt cel puțin chestionabile.

Rep: Îmi amintesc explicația judecătorului care a suspendat inițial analizarea tezei de doctorat a domnului Ciucă, anume nevoia de stabilitate a țării...

EȘ: Nevoia de stabilitate a țării, exact. E nevoie de stabilitatea țării, dar e nevoie de destabilizarea mea. E nevoie de asasinarea mea morală.

Rep: Țara e mai stabilă cu un premier care, în loc să se pună la dispoziția organelor abilitate să analizeze teza lui, a ales să se adreseze instanței și să blocheze investigațiile? E destul de ciudat și poate greu de răspuns.

EȘ: Atitudinea premierului Nicolae Ciucă arată cât de slabă e poziția pe care o are în raport cu teza de doctorat. Arată cât de slabă și manevrabilă e democrația din România, cum democrația din România poate să servească intereselor unei persoane extrem de puternice și cum anumite grupuri de influență, de putere și de persoane cu acces la puterea politică să deruleze această campanie de denigrare a persoanei care a scris despre premierul Nicolae Ciucă că a plagiat. Vreau să vă mai spun un lucru referitor la acest grup de specialiști în securitate cibernetică  de la Fundația Qurium. Ei au descoperit că în spatele amplificării campaniei de denigrare la adresa mea se află un grup media foarte puternic din România, care este finanțat, inclusiv cu bani de la stat. Partidele politice primesc acești bani de la stat ca să îi dea mai departe ca publicitate către diverse structuri media.

Rep: Acel grup media despre care vorbiți a continuat să scrie lucruri despre dumneavoastră și despre un anumit deputat certat cu legea, care ar fi depus documente la procuratura din Chișinău, care ar arăta că ați fi orchestrat dumneavoastră, împreună cu serviciile secrete din Federația Rusă, acest atac la adresa premierului Nicolae Ciucă, dar și alte chestii care nu au fost probate până acum cu dovezi.

EȘ: Aceste chestiuni va trebui să le probeze acel domn în instanță. Așa cum am făcut până acum, așa voi face în continuare. Voi depune plângere penală. Voi depune inclusiv acțiune civilă împotriva acestui domn. Va trebui să vină să probeze în instanță.

Rep: E vorba despre fostul deputat PSD Cristian Rizea...

EȘ: Da, cel condamnat definitiv și irevocabil la 4 ani și 8 luni de închisoare, pe care statul român, de peste trei ani, de când el se sustrage executării pedepsei, nu a depus niciun efort să îl aducă în țară și să îl încarcereze pentru a-și ispăși pedeapsa. Acest domn este folosit de diverse grupuri de influență din România pentru a mă discredita. Domnul acesta spunea ieri într-un live pe Facebook că el este salvatorul premierului României. El este salvatorul Premierului României pentru că mă denigrează pe mine. Eu dacă aș fi Nicolae Ciucă, premierul României, m-aș delimita de o asemenea situație. Tăcând din gură, girează acțiunile deputatului penal și infractor Cristian Rizea și arată că premierul este în complicitate cu el.

Ascultă:

 
Jurnalista Emilia Șercan, despre acțiunile de intimidare la adresa ei