Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Marionetiștii, marionetele, teatrul tragic al sedițiunii trumpiene

jan6comfrance24.jpg

Gloata stârnită, amăgită, asaltează Capitoliul
Gloata stârnită, amăgită, asaltează Capitoliul
Sursa imaginii: 
France 24

La Washington a avut loc a șaptea sesiune de audieri publice a comitetului parlamentar de anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie. S-a zăbovit, cu mărturii înregistrate și în direct, asupra preparativelor pentru asaltul asupra Capitoliului, ultimul efort, disperat, al președintelui Trump de a se agăța de putere. S-a dezvăluit, cu unele detalii până acum necunoscute publicului, nivelul de premeditare și coordonare a mitingului incitator din dimineața zilei de 6 ianuarie și a marșului propriu-zis, organizat cu participarea unor organizații extremiste cu caracter paramilitar, ai căror lideri s-au coalizat și au comunicat cu persoane din anturajul președintelui.  Pentru săptămâna viitoare este programată o ședință consacrată desfășurărilor dinlăuntrul Casei Albe în timpul dezlănțuirii de  vandalism de la Capitoliu, lipsei de reacție a președintelui la violențele pe care el însuși le-a instigat.

Corespondentul RFI în SUA despre culisele asaltului asupra Capitoliului:

La 18 decembrie 2020, în faptul serii, patru zile după ce Colegiul Electoral tranșase, consfințind înfrângerea lui Trump, America risca încă o dată să devină republică bananieră.

Ireductibilii ecosferei trumpiene, generalul Michael Flynn, Sydney Powell (negustoare de excentrice fabulații electorale), Rudy Giuliani și Patrick Byrne (om de afaceri) se strecuraseră în Casa Albă, îndată după orele locale 18, înarmați cu ultima lor născocire, clocită două zile mai devreme pe un colț de masă la Hotelul Trump Internațional: un decret prezidențial grație căruia să se rechiziționeze manu militari mașinile de vot și să se deschidă investigații de fraudă--dirijate de Sydney Powell, numită în acest sens Procuror Special-- în state contestate (fără temei) de liderul lumii alternative.

Ar fi agreat, vajnicii complotiști, și o invocare a Legii Insurecției (datând din 1807) care i-ar fi conferit președintelui autoritatea de a-și  eterniza puterea prin mijloace marțiale.

Din fericire, planurile au rămas planuri, pentru că vestea prezenței "cvartetului exaltat" s-a răspândit,  și un trio de consilieri formali (Pat Cipollone, Eric Herschmann, Derek Lyons) s-a mobilizat pentru a preveni dezastrul. A urmat un insolit vacarm peripatetic, stârnit în Biroul Oval și  salonul Roosevelt și stins, după miezul nopții, în saloanele rezidențiale-- dueluri verbale aprinse, asortate cu urlături, invective, chiar amenințări cu bătaia.

"Zănatecii" au plecat unul câte unul, cu mâinile goale, dar aproximativ o oră mai tîrziu, la 1:42, Trump expedia tweetul ("La 6 ianuarie, mare protest mare la Washington. Veniți cu toții, va fi rupere") ce avea să declanșeze ultimul episod al tragicei conspirații sedițioase, asaltul asupra Capitoliului.

Apelul trumpian a fost repede amplificat pe filiera clasică. S-a  declanșat procedura de obținere a permisului pentru miting, Ali Alexander, șeful orgnizatiei OPRIȚI FURTUL, a  înregistrat wildprotest.com, Jody Williams a creat site-ul theDonald.win, iar spațiul cifrat de conversații FOS (Prietenii lui Stone,  ca în Roger Stone bătrânul consigliere al familiei Trump) s-a umplut treptat cu melanjul de agresivitate verbală și febrilitate conspiraționistă caracteristic lumpen-trumpismului.

  Grupări extremiste precum 3 Percenters, Proud Boys, Oath Keepers au fraternizat formal încă de pe 19 decembrie dimineața pentru dezlănțuirea de violență de la 6 ianuarie, măcelul, "nunta roșie"  zamislitoare a paradisului trumpian.

"Oath Keepers este o miliție periculoasă. 6 ianuarie ne-a dezvăluit viziunea acestei grupări, o viziune violentă, care nu respectă legea, care se impune prin minciună, înșelăciune și intimidare, o viziune în care cei debusolați și creduli sunt influențați prin retorică și propagandă",

explica la audierile de marți, Jason Van Tatenhove, fost propagandist al  facțiunii paramilitare suprematiste, anti-etatiste, care s-a ilustrat în asediul Capitoliului cu fapte care au dus la multiple condamnări pentru o gamă  de crime și delicte mergând până la "conspirație sedițioasă". Oath Keepers a pre-poziționat în suburbiile Washington-ului armament, explozivi și material tactic; membri ai organizației au asigurat, pe 5  și 6 ianuarie, protecția lui Roger Stone, care avea legături mai vechi, strânse, și cu Proud Boys,  vârf de lance în răzmerița de la Capitoliu.

În spatele coloanelor de asalt, amagitii, spălații pe creier, "the normies", normalii, neafiliații, pleava purtată de vântul incitației trumpiene.

"Eram un împătimit al rețelelor de socializare, Facebook, Twitter, Instagram. Trump ne-a chemat la mitingul Opriți Furtul. Am crezut că-i datoria mea să mă supun. Am venit cu niște prieteni, și ei purtați de mânie.  Președintele ne-a înfierbântat și mai mult. Noi l-am ascultat. Trăiam cu speranța că vice-președintele Pence nu va certifica rezultatul. În drum spre Washington am tot auzit de o MARE DEZVĂLUIRE. Am crezut că la asta se referă. În discurs ne-a spus că va fi cu noi la Capitoliu. L-am crezut",

reamintea Steven Ayres, meseriaș din Ohio, una dintre sutele de victime ale Marii Minciuni.

La orele 16:17, după interminabile ore în care a contemplat satisfăcut carnagiul comis în numele său, Donald Trump și-a trimis amăgiții acasă. Steven Ayres s-a supus încă o dată.

"În 1837, o gloată rasistă a pătruns în birourile unui ziar aboliționist din Alton, statul Illinois,  și l-a omorât pe redactorul-șef Elijah Lovejoy. Abraham Lincoln a scris atunci că nici o alianță transatlantică nu ne poate distruge ca națiune, doar noi înșine o putem face, din interior.  Dacă politicieni instigă hoarde rasiste, a mai spus Lincoln, drepturile altora vor fi nesocotite, firele sociale ce asigură funcționarea democrației vor fi rupte. Gloatele și demagogii ne vor conduce pe calea spre tiranie politică.  Această străveche problemă a revenit cu sporită ferocitate astăzi, când un președinte perdant a asmuțit o șleahtă ce includea extremiști periculoși, amenințând  sistemul constituțional și transferul pașnic al puterii",

avertiza un membru al comisiei investigative 6 ianuarie, Democratul de Maryland Jamie Raskin.