Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Tomac: Putin șantajează UE, Gazprom e un instrument mult mai eficient decât armata rusă

Vladimir Putin

Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin folosește Gazpromul drept un instrument de șantaj împotriva UE, declară la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. Rusia a întrerupt aprovizionarea Europei cu gaze prin conducta Nord Stream I, motivul invocat fiind operațiunile de întreținere, care vor dura, teoretic, zece zile.

Eugen Tomac se așteaptă la o iarnă grea, pe fondul crizei energetice: ”Comisia Europeană ia în calcul faptul că la iarnă vor fi sistate complet gazele către UE, pentru că vedem un lucru cât se poate de clar: Putin nu vrea să oprească acest război și evident că utilizează Gazprom drept un instrument de șantaj împotriva UE. De altfel, cred că este un instrument mult mai eficient decât armata rusă, pentru că a creat deja dezechilibre uriașe pe piața energetică și pune o presiune fantastică pe toate guvernele statelor membre”.

Eurodeputatul critică Guvernul român pentru mesajele optimiste pe care le transmite în legătură cu iarna viitoare: ”Toată lumea vine doar cu mesaje optimiste, nimeni nu vrea să prezinte lucrurile cât se poate de realist și aici este o mare eroare, pentru că oamenilor dacă li s-ar explica, ar înțelege, o bună parte din Europa asta face, comunică cu cetățenii și le explică cât de important este ca în această perioadă să fim cât mai raționali și să consumăm atât cât avem nevoie”.

 
Eugen Tomac, despre șantajul rusesc la adresa UE