Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Italiei și-a anunțat demisia

mario_draghi.jpg

Mario Draghi
Mario Draghi
Sursa imaginii: 
Alberto Pizzoli / AFP / rfi.fr

Premierul Italiei, Mario Draghi, și-a anunțat demisia, joi seară, după ce parlamentarii Mişcării populiste 5 Stele (M5S)  au lipsit la votul legii menită să îi ajute pe italienii care luptă împotriva unor costuri în creştere ale energiei, relatează Corriere della Sera.

 

"Vreau să anunț că în această seară voi preda demisia președintelui Republicii. Votul de astăzi din Parlament este un eveniment foarte important din punct de vedere politic. Majoritatea de unitate națională care a susținut acest guvern încă de la crearea sa nu mai există. Pactul de încredere care stă la baza acțiunii guvernamentale a dispărut. În ultimele zile, am depus toate eforturile pentru a continua pe calea comună, încercând, de asemenea, să răspund cererilor care mi-au fost adresate de către forțele politice. După cum reiese din dezbaterea și votul de astăzi din Parlament, acest efort nu a fost suficient. Încă de la discursul meu inaugural în Parlament, am spus întotdeauna că acest executiv va merge înainte doar dacă va exista o perspectivă clară de a putea pune în aplicare programul de guvernare pentru care forțele politice au votat cu încredere. Această unitate a fost fundamentală pentru a face față provocărilor din aceste luni. Aceste condiții nu mai există astăzi. Vă mulțumesc pentru munca dumneavoastră, pentru numeroasele realizări. Trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat, într-un moment foarte dificil, în interesul tuturor italienilor”, a transmis Mario Draghi, potrivit G4Media.ro.

Președintele italian Sergio Mattarella a refuzat demisia premierului Mario Draghi, a anunțat Președinția Republicii într-un comunicat de presă, relatează AFP. 

„Președintele Republicii nu a acceptat demisia Președintelui Consiliului și l-a invitat să se prezinte în parlament (...) pentru a avea loc o evaluare a situației” creată de neparticiparea unui partid al coaliției pentru un vot de încredere în Senat, arată comunicatul.