Cristian Bușoi: Limitarea temperaturii în instituții, o decizie din păcate necesară

Cum reduce Romania consum energetic Busoi.jpg

Cristian Bușoi anunță că Guvernul va prezenta un plan de reducere a consumului de gaze
Cristian Bușoi anunță că Guvernul va prezenta un plan de reducere a consumului de gaze
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Bușoi

Unele raționalizări în privința consumului energetic nu sunt excluse, declară la RFI președintele Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie din PE, Cristian Bușoi (PNL). El comentează și recomandarea CE de limitare a temperaturii în instituțiile publice din UE.

Comisia Europeană se pregătește, potrivit AFP, să recomande ca temperatura în instituțiile publice să nu depășească 19 grade Celsius în timpul iernii, iar aerul condiționat să nu fie setat la o temperatură mai mică de 25 de grade, vara, măsuri luate pe fondul scăderii aprovizionării cu gaze rusești.

Cristian Bușoi spune că ”e o decizie din păcate necesară. Recomandarea va fi și către populație, de a face cât mai multe economii. Sigur că ele sunt binevenite și în contextul creșterii extraordinare a prețului la electricitate, la încălzire și nu vedem nici un orizont de revenire a prețurilor, nu la nivelurile din 2020-2021, din timpul pandemiei, dar măcar la cele dinainte de pandemie, datorită războiului și din alte motive (...). Toate acestea fac tabloul unei furtuni perfecte post-pandemie, revenirea unui posibil val șase, inflație, creșterea prețului la energie, războiul”.

Eurodeputatul nu exclude unele raționalizări: ”Nu trebuie să procedăm neapărat ca Ungaria, care a decis în mod formal interzicerea exportului de gaz, dar chiar și noi foarte puțin expuși și având soluții pe termen scurt de a compensa această nevoie de import, cu mobilizarea Romgaz și OMV Petrom la maxim și cu sprijin legislativ și guvernamental pentru a putea să facă exploatările necesare într-o perioadă cât mai rapidă, trebuie să luăm în calcul că s-ar putea și noi să fim nevoiți să facem anumite raționalizări”.

 
Cristian Bușoi, despre posibila recomandare a CE de limitare a temperaturii în instituții