
Politică
Statele Unite deschid noi ambasade și promit să ofere milioane de dolari insulelor din Pacific pentru a contracara influența Chinei (analiză RFI)
Șefa diplomației australiene, Penny Wong, o ascultă pe vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, care vorbește prin intermediul conexiunii video în cadrul Forumului Insulelor din Pacific (FIP), în Suva, pe 13 iulie 2022.

Intervenția prin videoconferință la reuniunea Forumului Insulelor din Pacific din Suva, capitala statului Fiji, a venit într-un moment în care China își dorește mai multă influență în regiunea indo-pacifică.
Kamala Harris a propus înființarea unor noi ambasade în Tonga și Kiribati, un stat micronezian care a părăsit în această săptămână forumul format din 18 națiuni, decizie care a tulburat liniștea în regiune.
De asemenea, Harris a propus să solicite Congresului SUA să tripleze ajutorul economic pentru Agenția de pescuit a FIP la 60 de milioane de dolari pe an și să numească primul trimis al SUA pentru forum.
„Recunoaștem că e posibil ca în ultimii ani insulele din Pacific să nu se fi bucurat de atenția și sprijinul diplomatic meritat. Așa că astăzi sunt aici să vă spun direct, lucrurile se vor schimba”, a spus Kamala Harris.
Angajamentul luat de vicepreședinta SUA a fost salutat de Frank Bainimarama, prim-ministrul din Fiji și liderul forumului. El este, de altfel, cel care a invitat-o pe Kamala Harris să ia cuvântul în cadrul forumului.
Invitarea ei a fost remarcabilă, având în vedere faptul că partenerii de dialog ai forumului, inclusiv Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța, nu au fost invitați la summitul din acest an.
„Cred că e evident că Statele Unite încep să semene cu partenerul Pacificului pe care îl țineam minte”, a spus Bainimarama.
Statele Unite și cele mai bogate națiuni ale forumului, Australia și Noua Zeelandă, sunt îngrijorate în privința unui pact de securitate semnat în acest între China și Insulele Solomon.
Se tem că pactul ar putea determina stabilirea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud, la mai puțin de 2.000 de kilometri distanță de coasta australiană nord-estică.
Premierul australian Anthony Albanse a ajuns în Suva la începutul săptămânii și a participat la o întrevedere bilaterală cu Manasseh Sogavare, premierul Insulelor Solomon.

Guvernul lui Albanese a fost ales în luna mai, promițând că va lua măsuri în privința schimbărilor climatice și că va acorda încă 525 de milioane de dolari australieni (300 de milioane de euro) pentru ajutorul regional. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare preocupare de securitate a forumului.
Cel mai mare eșec al politicii australiene în Pacific
De asemenea, Australia are un pact de securitate încheiat cu Insulele Solomon, iar poliția australiană a asigurat menținerea ordinii în capitala Honiara încă de anul trecut când au izbucnit violențele.
Noul guvern australian a descris pactul China – Insulele Solomon ca fiind cel mai mare eșec al politicii australiene în Pacific de la al Doilea Război Mondial încoace.
Albanese a recunoscut în Suva că Australia „nu a acordat suficientă atenție” în ultimii ani țărilor insulare din Pacific. „Și știu că administrația lui Biden a spus asta”, a adăugat acesta.
„Sunt foarte încântat de implicarea mai puternică a Statelor Unite în regiune”, a declarat Albanese, considerând că pachetul de sprijin propus de Harris este „semnificativ”.
Atât Insulele Solomon, cât și Kiribati și-au schimbat recent poziția diplomatică privind recunoașterea Taiwanului în favoarea Beijingului. Se crede că retragerea statului Kiribati din Forum are legătură cu intensificarea influenței Chinei în regiune.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI