Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, la comemorarea a 80 de ani de la cea mai mare operaţiune de deportare a evreilor de la Vel d'Hiv: Nu s-a terminat cu antisemitismul!

Președintele francez, Emmanuel Macron, ține o conferință de presă la sediul Consiliului European din Bruxelles, pe 14 iunie 2022.

Președintele francez, Emmanuel Macron, ține o conferință de presă la sediul Consiliului European din Bruxelles, pe 14 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin / AFP via France24

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a comemorat duminică 80 de ani de la deportarea familiilor de evrei de la Vel d'Hiv, prilej cu care a avertizat împotriva revizionismului istoric şi a antisemitismului Prezent la inaugurarea memorialului de la gara Pithiviers, de unde au fost deportați la Auschwitz peste 13.000 de evrei, ridicați din casele lor de autorități și predați ocupanților naziști, președintele francez a reamintit responsabilitatea regimului fascist al statului francez de la Vichy condus de mareșalul Philippe Petain.

Emmanuel Macron a rostit un discurs la inaugurarea monumentului din centrul comunei Pithiviers, la circa 100 de km la sud de capitala Franţei. În localitatea respectivă a funcţionat un lagăr de tranzit şi punct de deportare pentru evreii francezi, cel de-al doilea ca mărime din ţară, după Drancy.

Șeful statului francez a urmat calea predecesorilor săi, inaugurată de Jacques Chirac în 1995 la 53 de ani după tragicele evenimente, primul președinte care a recunoscut responsabilitatea statului francez în razia din 16/17 iulie 1942, când 13.152 de evrei au fost ridicați cu brutalitate din casele lor din Paris și suburbiile sale, ținuți în condiții infernale timp de cinci zile la Vel d’Hiv (fostul velodrom de iarnă din Paris), apoi internați în lagăre tranzit și ulterior deportați de naziști în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Din totalul evreilor deportați doar 811 au supraviețuit celui de-al doilea război mondial.

 

 

"Da, acționând în numele Franței, statul lui Pétain , Laval (Pierre Laval -prim ministrul lui Petain, n.r)., Bousquet (n.r. René Bousquet-șeful poliției regimului de la Vichy), Darquier de Pellepoix, Louis,  statul francez a eșuat în mod deliberat în toate îndatoririle patriei Luminilor și a Drepturilor Omului. Niciun soldat nazist nu a luat parte la razie.” a spus președintele Macron în discursul său ținut în fața asistenței adunată la gara transformată în memorial, a spus Macron. El a continuat:„Timp de cinci zile, Velodromul de iarnă a fost transformat în primul cerc al iadului. În această anticameră a lagărelor, în fața gardienilor lor în chipiu, familiile își șopteau cuvinte în idiș pentru a se asigura că Franța nu va face niciodată așa ceva. Și totuși, Franța a făcut-o, statul francez a făcut-o”.

 

 

„Nu am terminat cu antisemitismul. Este chiar mai fierbinte și mai galopant decât era în 1995 în țara noastră, în Europa și în atâtea locuri din lume”, a spus Emmanuel Macron, cerând „forțelor republicane” să își „dubleze vigilența”. El a reamintit de atentatele antisemite din ultimii 10 ani din Franța și s-a legat de cei care denaturează faptele istorice : „Nici Pétain, nici Laval, nici Bousquet, nici Darquier de Pellepoix nu au vrut să salveze evreii. Este o falsificare a istoriei”, a declarat președintele Macron.

Memorialul Shoah din Paris, unde se păstrează arhive despre victimele Holocaustului din Franţa, a lansat un apel pentru contactarea ultimilor martori şi supravieţuitori ai concentrării de la Vel d'Hiv.