Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macedonia de Nord acceptă compromisul francez și privește spre UE – iar Rusiei nu-i place asta

macedonia.jpg

Premierul macedonean, Dimitar Kovacevski, în conferință de presă la Skopje, 16 iulie 2022
Sursa imaginii: 
© Robert Atanasovski, AFP via France24

Sâmbătă, Parlamentul din Macedonia de Nord a adoptat propunerea franceză de eliminare a veto-ului bulgar în negocierile de aderare la UE. Dar calea până aici a fost una cât se poate de dificilă.

După cum transmite Agenția Reuters, acordul propus de președinția franceză a UE prevede modificarea Constituţiei Macedoniei de Nord pentru a recunoaşte o minoritate bulgară de circa 3.500 de persoane, urmând ca Skopie şi Sofia să poarte și alte discuţii.

În schimb, Bulgaria va permite Macedoniei de Nord să înceapă discuţiile de aderare la UE. 

Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană. Sofia contestă existența acestei limbi, pe care o consideră un dialect bulgar. Și a vrut ca și Skopje să recunoască aceasta, lucru pe care macedonenii l-au exclus în permanență.

Decizia a fost adoptată în Adunarea Națională cu 68 de voturi pentru și niciunul împotrivă, în condițiile în care partidul naționalist de dreapta VMRO-DPMNE a părăsit ședința legislativului care numără 120 de locuri.

Acest partid de opoziție a ieșit din sală după săptămâni de acuzații potrivit cărora acordul reprezintă o trădare la adresa culturii naționale.

Să amintim că, acum patru ani, și tot după dezbateri intense, macedonenii au fost de acord cu schimbarea numelui țării pentru a înlătura opoziția Greciei față de aderarea la NATO.

Și nici de această dată decizia nu a fost ușoară, în condițiile în care, în ultimele săptămâni, mii și mii de naționaliști macedoneni au protestat la Skopje.

De partea cealaltă, la Sofia, partidul populist-naționalist Există un Asemenea Popor, condus de rapsodul Slavi Trifonov, a părăsit coaliția de guvernare, generând căderea cabinetului condus de reformistul Kiril Petkov.

Ne amintim că, la vremea respectivă, acordul greco-macedonean privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave a fost întâmpinat cu proteste din partea naționaliștilor de ambele părți.

În primele rânduri ale manifestanților, la Skopje, la Atena sau la Salonic s-au aflat galeriile de fotbal, iar investigațiile de presă au arătat că amândouă taberele, aparent în opoziție, au fost alimentate de aceeași sursă: Rusia.

Probabil că nici acum lucrurile nu au stat tocmai diferit. Moscova este puternic implicată în Balcanii de Vest și a căutat să profite de dezamăgirea din regiune generată de lipsa progreselor pe drumul aderării la Uniunea Europeană.

Iată că agresiunea rusă împotriva Ucrainei a generat o nouă dinamică a extinderii Uniunii Europene. Lucru pe care Kremlinul nu l-a avut în vedere.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 18 iulie 2022