Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelensky: există 651 de procese penale pentru înaltă trădare care implică oficiali ucraineni

292611345_3117727648477590_5707477627379857437_n.jpg

Volodymyr Zelensky
Volodymyr Zelensky despre sutele de cazuri de înaltă trădare printre oficiali ucrainieni.
Sursa imaginii: 
Facebook/Volodymyr Zelensky

Sute de dosare penale privind acte de înaltă trădare și zeci de angajați ai serviciilor de securitate ucrainiene care lucrează, în teritoriile ocupate, pentru inamic. Iată motivele suspendării din funcție a procurorului general al Ucrainei și a șefului Serviciilor de Securitate din țară, precizate de președintele Volodymyr Zelensky. Acesta a anunțat că Malyuk Vasyl Vasyliovych, adjunct al  directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei, va ocupa temporar poziția, după ce șeful său a fost suspendat. 

"Până astăzi, au fost înregistrate 651 de procese penale privind înalta trădare și activități de colaborare ale angajaților parchetelor, organelor de urmărire și altor organe de drept. În 198 de dosare sunt implicate persoane cu funcții importante,” a precizat Volodymyr Zelensky într-un mesaj video, citat de publicația ucraineană suspilne.media.

„Peste 60 de angajați ai parchetului și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au rămas în teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru,” a subliniat președintele.

„Astfel de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile dintre angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei, ridică întrebări foarte serioase liderilor relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns corect”, a concluzionat Volodymyr Zelenskyy.

Un purtător de cuvânt al lui Zelensky, Andrii Smirnov, a precizat că suspendarea procuroarei generale, Irina Venediktova și a șefului serviciilor de securitate, Ivan Bakanov, nu înseamnă demiterea acestora, ci doar încetarea atribuțiilor în timpul anchetelor desfășurate în instituțiile lor.