Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa CE anunță un acord prin care UE își va dubla importurile de gaze din Azerbaidjan în câţiva ani

comisia_europeana_ursula_si_presedintele_azer.jpg

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și preşedintele azer Ilham Aliev
Sursa imaginii: 
Facebook/Comisia Europeană

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni un acord cu Azerbaidjanul pentru dublarea "în câţiva ani" a importurilor de gaze ale UE din această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, unde efectuează o vizită, relatează AFP. În prezent, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia, Turcia şi Europa, cu precădere în Italia, Grecia şi Bulgaria.

"Astăzi, cu acest nou memorandum de înţelegere, deschidem un nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan, un partener cheie în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruşi”, a afirmat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen. 

„UE se îndreaptă către furnizori de energie mai de încredere. Astăzi sunt în Azerbaidjan pentru a semna un nou acord. Scopul nostru: dublarea aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan către UE în câţiva ani”, a declarat von der Leyen într-o postare publicată pe Twitter. 

"Ne îndreptăm către furnizori de energie mai fiabili. Azerbaidjan este unul dintre ele. Azerbaidjan crește deja furnizarea de gaze naturale către UE pentru 2022 cu un procent preconizat de 50% față de 2021. Obiectivul nostru este mai mult decât dublul livrărilor de anul trecut până în 2027. Acest nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan va pune bazele unui parteneriat pe termen lung, nu doar pe gaze naturale, ci și pe regenerabile. Diversificarea rezervelor noastre de energie și mărirea regenerabilelor sunt piloni cruciali ai REPowerEU, planul nostru de a elimina rapid combustibilii fosili ruși. Azerbaidjan este un partener cheie în acest efort.", potrivit unei postări pe Facebookul Comisiei Europene.


Sursa imaginii: 
Facebook/Comisia Europeană

Bruxellesul caută să diversifice aprovizionarea cu gaze a blocului comunitar pentru a diminua dependenţa UE de gazele ruseşti. Moscova a început deja să reducă livrările către mai multe ţări, iar europenii se tem de o tăiere totală a gazelor ruseşti, ca reacţie la sancţiunile adoptate de către UE împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina. În plus, rămâne incertă situaţia legată de Nord Stream, care aprovizionează direct Germania pe sub Marea Baltică – Rusia a oprit gazoductul pentru mentenanţă, dar nu se ştie dacă îl va reporni. 

Preşedintele azer Ilham Aliev anunţase săptămâna trecută că un ‘document important cu privire la securitatea energetică’ va fi semnat cu Uniunea Europeană.