Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE acordă alte 500 milioane de euro pentru militarizarea Ucrainei

20220718_193629.jpg

CAE iulie 2022
Miniștrii UE de externe au aprobat în 18 iulie si importul de alimente din Moldova cu tarif vamal redus
Sursa imaginii: 
European Union

Miniștrii UE de externe au aprobat în 18 iulie la Bruxelles o nouă tranșă de 500 milioane de euro pentru militarizarea Ucrainei, dar aceasta vine pe fundalul „oboselii” provocată de sancțiunile împotriva Rusiei. 

Facilitatea Europeană pentru Pace este fondul din care vor fi alocate cele 500 de milioane suplimentare după ce UE a a locat deja aceeași sumă la începutul războiului. 

Iar per total și sub diferite forme , forțele ucrainene sunt ajutate de UE cu 2,5 miliarde de euro. 

Dar discuțiile de la Bruxelles s-au purtat și asupra noilor sancțiuni eventuale împotriva Rusiei ca și asupra interzicerii exportului de aur în Rusia. 

De manieră generală, se remarcă o oboseală sau o neîncredere în actualele sancțiuni economice și militare impuse Rusiei al căror efect nu prea se face văzut. Sancțiunile urcă însă costul de viață al europenilor şi asta pune o presiune imensă pe democrațiile occidentale. 

Intr-un text publicat saptamâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a explicat că aceste șase pachete și jumătate de sancțiuni impuse mașinăriei de război a Rusiei vor acționa în timp. 

Borrell a făcut apel la europeni pentru a se dota cu răbdarea necesară pe care în acest blog el o numește „răbdare strategică”.

Acum Borrell a adăugat că sancțiunile decise de UE pâna în prezent nu sunt un pas greșit şi că în ciuda criticilor care spun că ele au dus la scumpirea petrolului, prețul acestuia de fapt a scăzut.

UE nu a făcut încă pasul de a interzice total importurile de gaz din Rusia, această interdicție se referă doar la petrol. 

Ucraina pune presiune pe Europa vestică să facă și acest pas decisiv, dar așa cum era de așteptat, majoritatea statelor membre UE sunt reticente la această idee.