Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine, cum și cât trebuie să plătească pentru crimele din Ucraina? Și, mai ales, când?

ucraina_crime_de_razboi.jpg

Membru al unei echipe de procurori pentru crime de război la Borodyanka, la Nord de Kiev, Ucraina, aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Zohra Bensemra, Reuters via France24

Amenințarea „urmăririi penale" va plana asupra autorităților ruse "pentru totdeauna". Dar s-ar putea să dureze ani buni până la a-i trage la răspundere pe autorii crimelor de război din Ucraina. Iată ce a declarat luni, Comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, citat de Hotnews, care preia o știre a Agenției Reuters. Declarația redeschide discuția despre cine, cât și cum trebuie să plătească pentru invadarea Ucrainei.

Discuția a revenit în actualitate după recentele bombardamente rusești asupra unor ținte civile din Ucraina, în orașul Vinița și nu numai. Rusia pare să creadă că nu va plăti pentru crimele și distrugerile comise în Ucraina – nici statul și nici liderii săi politici sau comandanții militari.

Așa să fie?

În orice caz, și europenii știu că aducerea la răspundere a celor care au ordonat și comis atrocitățile din Ucraina rămâne o misiune dificilă.

Actualmente, Statele Unite și alte peste 40 de țări lucrează pentru a pune cap la cap probele, a ajuta la urmărirea penală și la desfășurarea proceselor privind atrocitățile comise.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga se va ocupa de cazurile suspectate de crime de război, genocid și crime împotriva umanității.

Dar, după cum atenționează comisarul pentru Justiție, "acest lucru costă mult și nu este ușor de pus în aplicare în țările dezvoltate, cum ar fi membrii UE, într-o zi obișnuită. Este și mai greu într-o țară precum Ucraina, care este în război".

Citește și: Preot francez în Ucraina: ”Strângem dovezi și mărturii și le trimitem instanțelor internaționale”

În ce privește aspectele financiare, Didier Reynders a spus că șase state UE - Luxemburg, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Austria - au înghețat fiecare cel puțin un miliard de euro din activele oligarhilor ruși, reprezentând împreună 12,8 din totalul de 13,9 miliarde de euro blocate în Europa până acum.

„Mărimea activelor oligarhilor și a activelor băncii centrale ruse sunt complet diferite. Nu vom reconstrui Ucraina cu câteva miliarde de la oligarhi. În cazul băncii centrale ruse, vorbim însă de sute de miliarde", a spus comisarul.

El a mai afirmat că europenii încearcă să instituie confiscarea fără condamnare, "dar există multe probleme juridice în acest sens, încă nu suntem siguri".

Altfel, Occidentul ar putea continua să țină banii înghețați atâta timp cât Rusia refuză să plătească pentru reconstrucția Ucrainei.

"Aceste fonduri ar putea servi drept garanție a participării Rusiei la reconstrucția Ucrainei. Este posibil să fie înghețate pentru o lungă perioadă", a spus Reynders.

Totuși, potrivit comisarului, războiul Rusiei din Ucraina a reușit pentru prima dată să aducă laolaltă comunitatea internațională pentru a-i duce în fața justiției pe cei vinovați de crime de război, chiar înainte de încheierea conflictului.

"Va fi pentru următoarele săptămâni, următoarele luni, următorii ani, poate pentru următoarele decenii. Pentru unele cazuri, va fi foarte rapid. Va fi mai îndelungat pentru altele", a spus Reynders.

„Dar este, de asemenea, un mesaj clar pentru autoritățile ruse – riscul acestor investigații, urmăriri și procese va plana asupra lor pentru tot restul vieții lor. Iar aceasta este pentru totdeauna".

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 19 iulie 2022