Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul energetic al lui Putin este unul al nervilor iar câștigătorul se va vedea la primăvară

nord_stream.jpg

Sursa imaginii: 
John MACDOUGALL AFP via France24

Comisia Europeană nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, după cele zece zile de lucrări de mentenanţă anunțate de Moscova.Teoretic, reluarea aprovizionării ar trebui reluată de joi dar europenii fac pregătiri intense pentru a putea traversa iarna viitoare fără gaz rusesc.

Într-o declarație pentru Wall Street Journal, reluată de Reuters și Agerpres comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a transmis că „plecăm de la ipoteza că gazoductul nu va fi repus în funcţiune".

Declaraţiile oficialului UE vin după ce, conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră" cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că aprovizionarea va fi amânată pe un termen nedefinit.

Între timp, Comisia Europeană pregătește măsuri de urgență pentru a forța țările membre să-și reducă consumul de gaze, în situația în care blocul se va confrunta cu o penurie puternică în lunile următoare.

Propunerea  ar putea să fie prezentată miercuri, alături de o comunicare deja programată privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă, scrie Politico, citând trei diplomați din cadrul UE.

Conform planului, Comisia ar putea solicita reduceri obligatorii ale consumului de gaz în situații de urgență, cum ar fi cele generate de întreruperea gazului rusesc.

Ar urma să se propună o reducere cuprinsă între 5% și 20%, cu așteptarea unui acord final care va fixa limite între 10% și 15%, potrivit a doi dintre diplomații citați de publicația europeană.

Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să declanșeze reducerile obligatorii de consum pe cont propriu sau la cererea a cel puțin două țări.

O primă dezbatere asupra propunerii va avea loc la întâlnirea COREPER I de miercuri. Marea provocare nu va fi în planificarea tehnică, ci în integrarea în plan a țărilor care sunt mai puțin vulnerabile la o întrerupere a furnizării de gaze, a spus un diplomat.

România se află în această situație și se pune întrebarea dacă va accepta la rându-i o anumită austeritate energetică pentru a-i ajuta pe membrii Uniunii mai dependenți de Rusia.

Și mai e ceva: suntem într-un război al nervilor.

Rusia mizează tocmai pe adâncirea diviziunilor între membrii Blocului ca urmare a crizei energetice. Și, desigur, pe o creștere a nemulțumirii cetățenilor, care să destabilizeze guvernele.

Provocarea este reală și amploarea ei depinde de viteza cu care europenii vor reuși să pună la lucru rutele alternative de aprovizionare, cum ar fi cele din Azerbaidjan sau Algeria ori noile infrastructuri pentru gazul lichefiat. De asemenea, va depinde și de cât de blândă sau cât de friguroasă va fi iarna ce vine.

De partea lor, europenii luptă din răsputeri să treacă iarna cu pagube minime. Ceea ce ar fi o veste foarte proastă pentru Vladimir Putin: și anume că arma sa energetică îndreptată împotriva lumii libere nu mai funcționează.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 20 iulie 2022