Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Franței, celebrată în Cetatea Făgăraș, alături de militarii din Hexagon

294919317_423702603120237_1138535356973761335_n.jpg

Ziua Naţională a Franţei a fost sărbătorită luni seara, în Cetatea Făgăraşului
Ziua Naţională a Franţei a fost sărbătorită luni seara, în Cetatea Făgăraşului
Sursa imaginii: 
facebook.com/France.Romania

După festivitatea organizată la București, Ziua Națională a Franței a fost sărbătorită și la Făgăraș. Cetatea Făgăraș a fost gazda evenimentului la care au participat ambasadoarea Franței în România, înalte autorități militare franceze și române, autorități locale, militari francezi și români, oficialități și fanfară militară. Autor: Dorel Dogariu, Nova Făgăraş.

Organizatorii festivității  a ales ca loc de desfășurare cetatea medievală care nu a fost cucerită niciodată.
La eveniment au participat ambasadoare a Franței în România - Laurence Auer, generalul Daniel Petrescu - comandantul Statului Major al Apărării, generalul de corp de armată Vincent Guionie - comandantul forțelor terestre franceze și militarii francezi aflați în România, la baza de la Cincu.

"Mă bucur că am venit pentru a petrece un moment agreabil cu soldaţii noştri. În timp ce sunteţi departe de familiile voastre, aş vrea să vă transmit recunoştinţa Franţei. Îndepliniţi o misiune de pace, de apărare a teritoriului sub egida NATO, în parteneriat cu forţele armate române. (...) Aveţi misiunea de a organiza tabăra de la Cincu, o prezenţă multinaţională de durată, în slujba păcii şi libertăţii. De la începutul anului, am făcut faţă împreună ameninţării apărute la frontiera externă a Europei. Parteneriatul nostru strategic a permis, în deplină încredere, luarea unor decizii colective şi un efort fără precedent de solidaritate cu poporul ucrainean. Astfel, astăzi sărbătorim şi prietenia franco-română, această relaţie unică, pe care o datorăm tuturor celor care o animă în fiecare zi", a afirmat ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer, citată de Agerpres.

 

Conform generalului Guionie, în prezent, în baza de la Cincu se află 400 de militari francezi, din totalul celor aproximativ 750 din România. Până la finele anului 2022, numărul lor ar putea crește la 1.000.

 

Franța și România sunt legate prin istorie, limbă și cultură, precum și prin Parteneriatul Strategic din 2008. Relațiile bilaterale în domenii precum politica strategică, economia, educația, sănătatea și energia sunt bazate pe încredere reciprocă, în beneficiul ambelor țări, și contribuie la consolidarea Uniunii Europene.

Parteneriatul franco-român va continua, deoarece sunt împărtășite aceleași valori democratice, europene și culturale. În ultimii ani, în municipiu, „Școala profesională franceză", cum este cunoscută, a jucat un rol important în atragerea investitorilor în Făgăraș, deoarece aici se pregătesc viitorii angajați și permite atragerea de noi investiții.