Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, turneu diplomatic în Statele Unite

zelenska.jpg

Olena Zelenska primită la Casa Albă, 19 iulie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Олена Зеленська

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, se află de luni într-o vizită Statele Unite ale Americii, unde s-a întâlnit deja cu Jill și Joe Biden, cu vicepreședintele Kamala Harris și cu șeful diplomației americane, Anthony Blinken și unde urmează să rostească astăzi un discurs în plenul Congresului american, transmit agențiile internaționale de știri.

Nu este vorba despre o vizită oficială, dar Olena Zelenska face în ultima perioadă eforturi diplomatice pentru a-și ajuta țara, scrie rfi.fr. După ce, de la începutul invaziei ruse, a avut o atitudine mai degrabă discretă, în 8 mai a.c soția președintelui ucrainean a primit-o la Kiev pe Jill Biden, prima doamnă a Statelor Unite.

De atunci a avut mai multe intervenții publice, în special în sistem videoconferință, pentru a atrage atenția întregii lumii asupra sorții copiilor ucraineni și asupra problemelor umanitare din Ucraina în general.

A acordat de asemenea mai multe interviuri în presa internațională, în SUA, Franța, Germania sau Spania.

Fundaţia Memoriei Victimelor Comunismului i-a înmânat marţi, la Washington, Primei Doamne ucrainence distincția Dissident Human Rights Award, o recunoaştere a luptei poporului ucrainean împotriva invaziei ruse, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Foto: Facebook / Олена Зеленська

Miercuri ea se adresează Congresului american, acolo unde discursul video al soțului său a fost primit cu ovații, în martie a.c.

Zelenska urmează să-şi încheie vizita în Statele Unite după un summit al soţiilor şi soţilor şefilor de stat pe tema reconstrucţiei Ucrainei.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că se aşteaptă la „rezultate semnificative” pentru Ucraina după vizita soţiei sale, Olena Zelenska, la Washington, relatează The Guardian.

”Creşterea sprijinului american pentru Ucraina, asistenţă suplimentară pentru protejarea oamenilor de teroarea rusă, abordarea nevoilor umanitare sunt obiectivele vizitei în curs a Primei Doamne a Ucrainei în Statele Unite.

Aştept de la această vizită a Primei Doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în cooperare cu America. Este important chiar acum. Au existat deja întâlniri cu secretarul de stat Antony Blinken, cu Samantha Power şi cu alte politiciene influente care reprezintă structurile guvernamentale şi parlamentare ale Americii”, a transmis Zelenski.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a efectuat nicio vizită în străinătate după lansarea invazei ruse a Ucrainei, de la sfârşitul lui februarie a.c.