Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serghei Lavrov recunoaște că obiectivele Rusiei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea Donbas

serghei_lavrov_rusia_sua.jpg

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul rus de Externe

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, a relatat agenția rusă de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

 

Serghei Lavrov a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra arme cu rază lungă de acțiune Kievului, a precizat agenția RIA Novosti, potrivit Reuters.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, președintele Vladimir Putin a negat orice intenție de a ocupa teritorii ucrainene, afirmând că scopul său este de a demilitariza și „denazifica” țara – o declarație respinsă de Kiev și de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

După ce a fost învinsă într-o primă încercare de a cuceri capitala Kiev, Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 martie că prima fază a operațiunii speciale a fost finalizată și că se va concentra acum pe „atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”.

Aproape patru luni mai târziu, forțele ruse au cucerit Luhansk, una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, dar rămân departe de a captura în întregime cealaltă regiune, Donețk.

Cu toate acestea, forțele sale au cucerit deja teritorii mult dincolo de Donbas, în special în sudul regiunilor Zaporizhzhia și Kherson, și continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra orașelor din Ucraina.