Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ursula von der Leyen: S-ar putea cere statelor UE să reducă consumul de gaz cu 15%

ursula.jpg

Ursula von der Leyen
Comisia Europeană ar putea da o alertă pentru reducerea cu 15% a consumului de gaze în statele UE
Sursa imaginii: 
Associated Press/via RFI

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat  că Europa se pregătește pentru scenariul în care Rusia întrerupe total furnizarea de gaz către Europa. În cazul în care se va întâmpla, va fi lansată o alertă la nivelul UE, ca statele membre să reducă cu 15% consumul.

 

„De aceea, oricare eventualitate, fie că vorbim despre o reducere totală sau parțială a livrării de gaze rusești, Europa are nevoie să se pregătească. Nu începem de la zero și acesta este un avantaj. Deja am făcut foarte multe pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili rusești, ” spune  von der Leyen

Aceasta adaugă că Uniunea Europeană a creat un depozit central care, în acest moment, este „plin în capacitate de 64%.” A fost înființată o platformă pentru achizii comune la nivelul UE și s-au găsit alte surse de aprovisionare precum Statele Unite, Egipt, Algeria și Azerbaidjanul. În plus, Comisia a lucrat „foarte mult pentru a crește sursele de energie verde.

Pe lângă diversificarea surselor de gaz, oficialul european spune că „trebuie să fim proactivi și să ne pregătim pentru o potențială întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc.”

„Știm că Rusia calculează acest lucru în mod clar,” adaugă Von Der Leyen.

În cazul în care există această reducere a gazului, vom lansa o alertă la nivelul UE: cerem statelor membre să reducă cu 15% consumul de gaze”, a mai spus șefa Comisiei Europene.