Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul a adoptat protocoalele de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

senatul_romaniei.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Senatul Romaniei

Parlamentul a adoptat miercuri protocoalele de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. 

Senatul, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. S-au înregistrat 96 voturi„pentru”, iar un senator nu a votat. 

Suntem printre primii care au ratificat protocolul pemtru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, a scris pe twitter Alina Gorghiu, președinte interimar Senat.

Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda şi Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor ţări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO.

Şi Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, în acest fel procedura fiind încheiată.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a celor două protocoale, după ce miercurea trecută Guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens.

Protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.