
Politică
Putin se plânge că nu-și poate exporta nici el grânele cu avionul
presedintele_rusiei_vladimir_putin_3.jpg

„Vom facilita exportul de cereale ucrainene, dar presupunem că toate restricțiile legate de exportul de cereale rusești pe cale aeriană vor fi eliminate. Am convenit asupra acestui lucru cu organizațiile internaționale încă de la început”, a declarat Putin reporterilor la sfârșitul unei vizite de lucru în Iran, scrie ziarul ucrainean suspilne.media care citează RIA Novosti.
Potrivit lui Vladimir Putin, „Turcia și președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, au făcut multe pentru a ajunge la un acord privind exportul de cereale ucrainene.”
Este bine de știut că Rusiei nu i-a fost aplicată nici o sancțiune privind exportul de alimente, după invazia armatei sale în Ucraina. Uniunea Europeană și alte state au impus într-adevăr sancțiuni privind survolarea spațiilor lor aeriene de către avioanele rusești, dar Rusia își poate exporta cerealele pe mare, cale ferată sau pe deasupra țărilor care nu au impus sancțiuni privind survolul. Nu este cazul Ucrainei care nu a mai avut acces la porturile și restul infrastructurii din zonele ocupate, apelând la ajutorul României pentru a exporta grânele.
Autoritățile ucrainiene au acuzat, de asemenea, Rusia, de nenumărate ori de furtul cerealelor din zonele ocupate de către ruși. Deci nu se poate pune deloc egal între situația Rusiei și cea a Ucrainei în ceea ce privește exportul de cereale.
Vladimir Putin a mai adăugat că Rusia ar fi gata să exporte 30 de milioane de tone de cereale.
„Să vedem ce va ieși. După cum știți, restricțiile privind îngrășămintele rusești au fost ridicate de americani. Sper că, dacă vor sincer să îmbunătățească situația, la fel se va întâmpla și cu furnizarea de cereale rusești pentru export,” a spus Putin punând practic în spatele altcuiva faptul că armata sa împiedică exportul de cereale ucrainene.
Grânele nu este unicul subiect la care președintele rus spune exact contrariul. El a mai declarat tot după vizita la Teheran că Rusia și-ar fi retras trupele de la Kiev pentru a crea „condiții pentru negocieri” cu autoritățile ucrainene. De fapt, ofensiva armatei sale a fost respinsă de militarii ucrainieni.
În ceea ce privește furnizarea de gaze, Vladimir Putin a mai spus că volumul transportat prin gazoductul Nord Stream 1 ar putea fi redus și mai mult din cauza progresului lent de mentenanță a infrastructurii.
„Nord Stream 1 are capacitatea de a pompa peste 55 de miliarde de metri cubi pe an către Uniunea Europeană, care anul trecut a importat aproximativ 140 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia prin conducte,” mai scrie suspilne.media care citează Reuters.
Uniunea Europeană se pregătește, însă, de scenariul în care Rusia ar opri complet livrarea de gaze. Ursula von der Layen a declarat că pe lângă diversificarea surselor de import de gaze, Comisia Europeană ar putea lansa o alertă către statele membre, cerând reducerea cu 15% a consumului de gaz, în cazul în care Rusia ar da semne că oprește robinetul.