Șeful NATO către europeni: continuați să ajutați Ucraina, ca să vă ajutați pe voi

stoltenberg.jpg

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, 20 iulie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat pe pagina sa de socializare un fragment din discuția pe care a purtat-o săptămâna trecută cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European. Mesajul secretarului general, preluat de publicația Caleaeuropeana.ro este fără echivoc, pentru politicienii europeni dar și pentru publicul larg.

 

 

"Încetați să vă mai plângeți și oferiți sprijin Ucrainei", a spus secretarul general al NATO.

El i-a avertizat pe politicienii din Uniunea Europeană că dacă nu vor furniza ajutor Ucrainei și nu vor plăti consecințele sancțiunilor economice, atunci prețul va fi unul mult mai mare în viitor, dat fiind comportamentul agresiv al Rusiei.

"Este extrem de important ca noi, în calitate de politicieni, să ne asigurăm că țările noastre oferă sprijin Ucrainei, și nu doar sprijin, ci un sprijin substanțial, pentru o perioadă lungă. Iar acest lucru va avea un preț", a mai spus Stoltenberg.

El le-a transmis parlamentarilor europeni că, în timp ce "prețul pe care îl plătim ca Uniune Europeană și ca NATO" este unul măsurabil în bani, prețul pe care ucrainenii îl plătesc se măsoară în vieți pierdute în fiecare zi.

Așadar, potrivit șefului NATO, "ar trebui să încetăm să ne mai plângem și să ne implicăm. Iar dacă nu o facem din considerente morale, atunci măcar să o facem cu gândul la propria securitate...

Este în interesul nostru să ajutăm Ucraina, pentru că trebuie să înțelegeți că, dacă Ucraina pierde, este un pericol pentru noi. (...) Plătiți pentru sprijin, plătiți pentru ajutorul umanitar, plătiți consecințele sancțiunilor economice, pentru că alternativa este să plătiți un preț mult mai mare mai târziu", a conchis secretarul general, referindu-se la lecțiile învățate din celelalte mișcări ale Rusiei: războiul din Georgia în 2008, anexarea ilegală a Crimeei sau separatismul din Donbas în 2014. Și bineînțeles, invazia la scară largă din 2022.

Oboseala și prețul ei

Mesajul secretarului general al NATO vine într-un moment în care presa internațională și analiștii atrag tot mai mult atenția asupra pericolului unei stări de oboseală care s-ar putea instala în Occident cu privire la Ucraina.

După entuziasmul cu care Ucraina a fost sprijinită în primele luni de la declanșarea conflictului, occidentalii, dar mai ales europenii, aflați în proximitatea zonei fierbinți, au început să resimtă efectele negative, precum inflația sau criza energetică.

În plus, Rusia continuă efortul de război împotriva Ucrainei, în pofida unor sancțiuni fără precedent impuse de tabăra occidentală.

Nu toată lumea a aderat însă la sistemul de sancțiuni, și aici există exemplele notabile ale Indiei, Chinei și a unei multitudini de state africane, în timp ce europenii resimt efectele degradării situației economice globale.

Cetățenii își pot pierde răbdarea, întorcându-se împotriva propriilor guverne, politicienii populiști sau de-a dreptul prieteni ai Rusiei vor putea avea de câștigat.

În acest context, sunt justificate temerile cu privire la oboseala Occidentului, în perspectiva unei ierni care se anunță dificilă. Iar despre riscurile ca statele și cetățenii lumii libere să cadă pradă acestei tentații tocmai a vorbit secretarul general al NATO.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 21 iulie 2022