Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Bulai (USR): Premierul Ciucă admite că a plagiat

Iulian Bulai USR masuri fiscal bugetare cultura.jpg

Iulian Bulai: Măsurile fiscal-bugetare vehiculate pentru zona de cultură sunt catastrofale
Iulian Bulai: Măsurile fiscal-bugetare vehiculate pentru zona de cultură sunt catastrofale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Deputatul USR Iulian Bulai critică la RFI golirea de conținut a CNATDCU, prin modificarea legii educației. Președintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților crede că prin noile reglementări, premierul Nicolae Ciucă recunoaște practic că a plagiat.

Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă, potrivit edupedu.ro. Concret, CNATDCU va fi golită de conținut, dacă legea intră în vigoare în această formă, întrucât verdictele de plagiat ar urma să fie date pe viitor de universități și apoi de un judecător.

Iulian Bulai critică aceste modificări: ”Este un fapt grav, este o intervenție brutală în arhitectura statului român, iar acest lucru nu se întâmplă în țări care aparțin de spațiul de la care ne revendicăm noi, UE, NATO, lumea liberă, democrații, aparține statelor în curs de consolidare a democrației sau din lumea a treia”.

În opinia deputatului USR, ”domnul Ciucă înțelege și admite că are o problemă. Dacă nu ar fi existat această intervenție comunicată ieri, s-ar fi înțeles că domnul Ciucă ignoră mai departe situația. Uite că nu o ignoră. Un ministru subordonat lui, pentru a-l spăla pe domnul premier de aceste păcate ale trecutului, ale furtului intelectual, acceptă să-și murdărească și el numele și să schimbe arhitectura instituțională a statului român. De fapt, asta este noutatea: Ciucă admite că a plagiat, nu i se poate șterge istoricul, modifică statul român, ca să iasă basma curată. N-o să-i reușească”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că modificarea din lege nu vizează sesizările în curs, deci nu ar viza cazul de plagiat al premierului Ciucă, acesta urmând a fi soluționat în baza reglementărilor actuale. Ministrul spune că noile reguli se vor aplica doar pentru viitor. Iulian Bulai nu îl crede: ”Nu-l cred, pentru că am o experiență de ceva ani în politică și este un tertip juridic: prezinți un proiect benign, care nu prezintă vulnerabilități raportat la o situație curentă gravă, acută și în Parlament, colac peste pupăză, se trezește cineva să depună un amendament să depună și situațiile actuale”.

 
Iulian Bulai, despre golirea de conținut a CNATDCU