Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Vancu, despre plagiatul premierului Ciucă: Încercările de a ascunde evidența sunt revoltătoare

Poet Radu Vancu plagiat Ciuca.jpg

Radu Vancu: Intenția evidentă este de protecție pentru plagiatori cu funcții înalte în statul român
Radu Vancu: Intenția evidentă este de protecție pentru plagiatori cu funcții înalte în statul român
Sursa imaginii: 
Facebook/Radu Vancu

Încercările premierului Nicolae Ciucă de a-și ascunde plagiatul sunt revoltătoare și ridicole. O spune la RFI poetul Radu Vancu, în contextul golirii de conținut a CNATDCU, prin modificarea legii educației. Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată prin acest proiect, potrivit edupedu.ro. Concret, verdictele de plagiat ar urma să fie date pe viitor de universități și apoi de un judecător.

Radu Vancu spune că autoritățile statului fac scut în jurul premierului Nicolae Ciucă, suspectat de plagiat: ”Cred că intenția evidentă este de protecție pentru plagiatori cu funcții înalte în statul român. Am mai văzut așa ceva în legătură cu premierul Victor Ponta. Nu e un lucru prea lăudabil și nici prea inteligent acest gest făcut de oameni care încearcă să-l protejeze pe premierul Ciucă. Așa cum nu l-a ajutat prea mult pe Victor Ponta, sunt sigur că nu-l va ajuta nici pe Nicolae Ciucă. Vor rămâne și Ponta și Ciucă, permanent, cu stigmatul dublu al plagiatului și apoi al încercării de a instrumentaliza statul român, în așa fel încât să-i protejeze de plagiat. Și asta e poate chiar mai grav decât plagiatul în sine, pentru că arată un modus operandi foarte aproape de cel al unor infractori care încearcă să folosească instituțiile statului român, pentru a se proteja”.

În opinia sa, ”sunt la fel de disperate, revoltătoare și ridicole încercările de a ascunde evidența, de a ascunde ceea ce ochii noștri, ai tuturor, văd: faptul că avem un premier plagiator, că am avut atunci un premier plagiator și avem și acum un premier plagiator, că ei socotesc instituțiile statului român, deopotrivă instituțiile care elaborează legi și instituțiile judecătorești, ca pe niște instrumente de protecție a politicienilor în fața rigorilor legii (...). Lumea îl va disprețui de două ori mai tare: pentru că este un plagiator, ceea ce înseamnă deopotrivă un mincinos și un hoț și apoi pentru că este un infractor care încearcă să folosească instituțiile statului român, pentru a-și ascunde urmele”.

 
Radu Vancu, despre golirea de conținut a CNATDCU