Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dmitri Peskov susține că Rusia nu taie gazele pentru Europa

peskov.png

Într-o convorbire cu jurnaliştii, reprezentantul preşedinţiei de la Moscova a afirmat că Rusia rămâne "o parte foarte importantă şi indispensabilă a securităţii energetice a Europei". În contextul îngrijorării provocate în Europa de posibilitatea restricţ
Dmitri Peskov
Sursa imaginii: 
REUTERS/Shamil Zhumatov via rfi.fr

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut  că toate problemele cu livrarea gazelor ruseşti către Europa sunt provocate de sancţiunile occidentale, informează Reuters. El dă însă asigurări că țara sa rămâne un partener fiabil pentru securitatea energetică a Europei. Cu detalii, Ana Maria Florea Harrison.

Într-o convorbire cu jurnaliştii, reprezentantul preşedinţiei de la Moscova a afirmat că Rusia rămâne "o parte foarte importantă şi indispensabilă a securităţii energetice a Europei".

În contextul îngrijorării provocate în Europa de posibilitatea restricţionării în continuare a livrării de gaze ruseşti, Peskov a menţionat comentariile anterioare ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Acesta a dat asigurări că Gazprom - concernul de stat rus în domeniul gazier - şi-a îndeplinit şi va continua să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de clienţi.

Preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut, de altfel, după ce Rusia a reluat fluxurile prin conducta Nord Stream 1, cea mai solidă legătură a sa cu Europa, după 10 zile de întrerupere a activităţii, a raportat Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. Gazul rusesc curgea în Germania la aproximativ 40% din capacitatea conductei între 7 a.m. şi 8 a.m., ora locală, aproape la fel ca înainte de începerea lucrărilor anuale.

Despre preşedinte, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a susţinut că este sănătos, deşi în ultimele luni au existat în Occident speculaţii pe tema unei presupuse boli. Peskov a dezminţit zvonurile respective despre Putin, afirmând că "nu sunt decât falsuri".