Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Percheziții la sediile Partidului Șor. Tauber, reținută pentru 72 de ore

tauber.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Marina Tauber

La Chișinău, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Numele ei figurează în două cauze penale pornite pe faptul ”acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și ”falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic Șor”. Joi, procurorul general interimar a venit în plenul Legislativului, unde a solicitat ridicarea imunității lui Tauber, în timp ce la sediile formațiunii aveau loc percheziții. Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, susține că ”guvernarea PAS a pornit un nou episod de răfuială politică cu Partidul Șor”. 

”Este un abuz tot ce se întâmplă astăzi, o încercare de a ne reduce la tăcere, de a renunța la proteste și de a ne face să cedăm presiunilor lor. Ei caută să scape de noi, pentru că noi suntem oponenții lor politici direcți. Tot ce vedeți azi este o banală răfuială politică. Nimic nou. Aceleași strategii, aceleași mârșăvenii - exact cum ne-a obișnuit PAS de când a venit la guvernare. La comanda PAS și a Maiei Sandu, procurorii caută, probabil, acul în carul cu fân, iar pentru că nu vor găsi nimic, vor scoate acele galbene ale represiunilor din dotarea Procuraturii, SIS și CNA și vor încerca să coase noi dosare penale”, a declarat în timpul ședinței Parlamentului, Marina Tauber.

Vicepreședinta Partidului Șor consideră că astăzi ”toate structurile SIS, CNA, Procuratura răspund unei comenzi politice și fac jocul puterii. Facem apel la organizațiile internaționale, misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, ambasade, să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă și să urmărească modul în care acționează instituțiile de forță. Este inimaginabil ca într-un stat de drept astfel de lucruri să se întâmple”.

De dimineață, ofițerii Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, dar și procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară. Oamenii legii susțin că acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a unui partid din Republica Moldova, de către un grup criminal organizat. ”Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco”.

”Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”. 

Amintim că, în septembrie 2019, Marina Tauber, împreună cu colega sa de partid, Reghina Apostolova, au fost reținute fiind acuzate de implicare în frauda bancară. Cele două au ajuns pe mână oamenilor legii, la scurt timp după ce au rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar. Ulterior, Tauber și Apostolova au fost eliberate și scoase de sub urmărirea penală.

Potrivit raportului Kroll privind frauda bancară, numele Marinei Tauber apare alături de alți acționari ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.