Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emilia Șercan la RFI: Nu exclud ca o persoană să facă o nouă sesizare la CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă

emilia_sercan_cnatdcu_plagiat_nicolae_ciuca.jpg

Emilia Șercan, critică la adresa premierului Nicolae Ciucă, pe tema cazului de plagiat
Emilia Șercan, critică la adresa premierului Nicolae Ciucă, pe tema cazului de plagiat
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Bogdan Buda

Sunt șanse mici ca plagiatul lui Nicolae Ciucă să fie dovedit oficial în timpul mandatului său de premier, declară la RFI jurnalista de investigații Emilia Șercan, de la PressOne. Ea nu exclude însă ca o persoană să depună o nouă sesizare la CNATDCU în acest caz. Jurnalista precizează că ”dacă cineva depune acum o sesizare, decizia în cazul domniei sale va trebui luată tot de CNATDCU”.

Instituția care analizează plagiatele, CNATDCU, ar urma să fie golită de conținut, prin proiectul de modificare a legii educației. Concret, potrivit edupedu.ro, verdictele de plagiat vor fi date de universități și apoi de un judecător, conform documentului amintit. Modificarea vine în plin scandal legat de presupusul plagiat al premierului Nicolae Ciucă, președinte PNL.

Emilia Șercan comentează situația: ”Tabloul acesta arată foarte rău pentru clasa politică din România, pentru că acum zece ani, când fostul premier Victor Ponta era acuzat de plagiat în teza de doctorat, reflexul instituțional, guvernamental la acel moment a fost desființarea CNATDCU, instituția care trebuia să emită verdict în cazul domniei sale. Vedem că după zece ani se întâmplă exact același lucru. Practic, în zece ani de zile, lucrurile nu au evoluat la nivel de reflex și nici la nivel de soluție politică pentru rezolvarea chestiunilor legate de plagiatele înalților demnitari, pentru că și în 2012 și în 2022 vorbim despre tezele de doctorat plagiate a doi premieri. Îi mai leagă ceva pe cei doi: anul în care au susținut tezele de doctorat, 2003. Sunt foarte multe coincidențe, dar toate aceste coincidențe ne arată că lucrurile, practic, în zece ani de zile nu s-au schimbat”.

Ea precizează că ”în momentul acesta, bineînțeles, legea încă nu este adoptată. Dacă proiectul legii educației nu este adoptat și nici nu știu dacă el va fi adoptat, care vor fi modificările ce vor fi aduse direct în Parlament, dar presupun că va exista suficient consens politic pe această chestiune, pentru că au fost suficient de multe scandaluri de plagiat și în PNL și în PSD, deci în momentul acesta, dacă se depune o nouă sesizare de plagiat, ceea ce nu e imposibil, adică din punct de vedere legal, chiar dacă domnul Ciucă a contestat trei decizii și a reușit să le suspende și ulterior să le anuleze, în primă instanță, e adevărat, la Curtea de Apel, asta nu înseamnă că o altă persoană nu poate să depună o sesizare, deci din punct de vedere legal, dacă cineva depune acum o sesizare, decizia în cazul domniei sale va trebui luată tot de CNATDCU. Ulterior, după ce va fi adoptată legea, toate procedurile care vor viza viitoare teze de doctorat vor intra pe noua legislație”.

 

Plagiatul lui Nicolae Ciucă vs. plagiatul lui Victor Ponta

 

Emilia Șercan crede că sunt șanse reduse ca plagiatul lui Nicolae Ciucă să fie dovedit oficial în timpul mandatului de premier: ”Atâta timp cât Victor Ponta a fost într-o funcție publică, a deținut puterea și s-a folosit de ea, a blocat o decizie de plagiat și a reușit să scape basma curată. În momentul în care Victor Ponta nu a mai deținut nici o funcție publică, atunci CNATDCU a fost reînființat și cu o foarte mare rapiditate i-a fost dată decizia de plagiat și i-a fost retras titlul de doctor. Presupun că lucrul acesta cel mai probabil se va întâmpla și în cazul premierului Nicolae Ciucă, dar nu exclud ca o persoană să depună o nouă sesizare de plagiat la CNATDCU și CNATDCU totuși să ia o decizie și să emită un verdict în privința acestei teze de doctorat”.

 

Reporter: Deci spuneți că sunt șanse mici ca plagiatul lui Nicolae Ciucă să fie dovedit oficial în timpul mandatului de premier.

Emilia Șercan: Da, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în cazul lui Victor Ponta, da, sunt șanse destul de mici, dar nu este imposibil. E adevărat, sunt șanse mici (...).

 

Radu Vancu, despre plagiatul premierului Ciucă: Încercările de a ascunde evidența sunt revoltătoare

 

Iulian Bulai (USR): Premierul Ciucă admite că a plagiat

 

Reporter: Veți depune dvs. o sesizare la CNATDCU în legătură cu presupusul plagiat al premierului Nicolae Ciucă?

Emilia Șercan: Nu știu, mă gândesc. Dacă singura soluție pentru analizarea în mod oficial a acestui doctorat, dar și pentru faptul că pe mine, când văd modul în care este apărat premierul în spațiul public, spunându-se că da, dar este doar o analiză jurnalistică, da, o să mă gândesc dacă aș putea să fac chiar eu lucrul acesta. Eu sper totuși că sunt suficient de mulți cetățeni care sunt curajoși, pentru că văd că în România trebuie să devină chestiunea aceasta o problemă de curaj, să facă totuși o sesizare. Eu am făcut analiza, m-aș bucura dacă ar face altcineva sesizarea.

 
Emilia Șercan, despre golirea de conținut a CNATDCU